Folkbladets musikrecensent Tor-Björn Lyrhed satt hemma vid TV:n och zappade när SVT:s Go'kväll kom på. De sökte efter personer som kunde tänka sig ställa upp i Nördhörnan - ett segment där personer med djuplodande intressen porträtteras. Tor-Björn började fundera på om han kände någon som skulle passa.
– Sedan kom jag på att "ja, det är ju jag själv", säger Tor-Björn och skrattar.
I cirka 30 år har Tor-Björn skrivit om lokal jazz, skivor, böcker och konserter. Bland annat för Östgöten, Corren och Folkbladet. Han har intervjuat lokala stjärnor som Gunnar Hoffsten, Hasse Fromholtz och Arne Harde. Han har drivit jazzklubbar och haft nära kontakt med Sven Vass som var en av grundarna till den legendariska östgötska musikstudion Ljudreportage (som låg i Linköping). Idag är Tor-Björn en stor samlare av gamla lokala ljudinspelningar. Sedan några år tillbaka äger han rättigheterna till Ljudreportages arkiv och lägger mycket av sin tid på att digitalisera och bevara inspelningarna för framtiden.
Det är det här - Tor-Björns passion för Östergötlands kulturliv - som utgör hans nörderi.
Tor-Björn hörde av sig till SVT och tipsade om sig själv och sitt intresse. De nappade. Ikväll visas inslaget i Go'kväll på SVT.
Tor-Björn har bjudit in till sin lägenhet i Linköping. Det skriker inte minimalism. Av lägenhetens omkring 45 kvadratmeter är det ytterst få som inte är ockuperade av staplade 45:or, lådor med böcker, fotografier, affischer och hyllmeter av cd-fodral.
Vi slår oss ner i en soffa.
Hur känns det att bli en nörd med hela svenska folket?
– Jo då. Andra tycker säkert att man är lite väl nördig. Men jag tycker temat på inslaget känns viktigt. För mig handlar det om att skildra Östergötlands kulturliv.
Vad är det bästa med att vara så passionerad över något?
– Det är att upptäcka att det är så många som känner igen sig i mig. Det här med samlandet... Vare sig det handlar om porslinskatter, äggkoppar eller musik så är det ju ungefär samma grej. De flesta har väl lite grann av en nörd i sig.
Finns det några negativa sidor av det?
Tor-Björn pekar runt omkring sig i rummet och skrattar.
– Det blir begränsat levnadsutrymme, säger han.
Vi har förberett ett quiz för att se hur bra Tor-Björn hänger med i dagens lokala musikliv.
1. Vad heter den 30-åriga jazzsångerska från Linköping som bl.a. vunnit P2:s pris Jazzkatten?
– Det måste vara Ellen Andersson?
Det stämmer!
– Det är kul för jag jobbade faktiskt inom barnomsorgen i Slaka där hon kommer ifrån, så jag hade henne på dagis när hon var mycket liten.
Kul! Vad tycker du om henne?
– Mycket bra. Jag tycker hon har en egen röst.
2. Vad heter rockbandet från Linköping som klär ut sig i påve-aktiga kläder, och som vunnit två amerikanska Grammy?
– Ett namn som dyker upp är... Ghost?
Rätt!
Men det är inget du lyssnar på?
– Nej.
3. Vilket Norrköpingsställe är förknippat med bandet Eldkvarn?
– Det enda stället som dyker upp nu är Palace. Men där tror jag inte Eldkvarn höll till... Och inte Kontra..? Nej, jag vet inte.
Rätt svar är Broadway.
– Just det. Det känner jag till.
4. Om jag säger "Jag är en vampyr"...?
– Lycka till? Haha.
"Prinsen av Peking"?
– Nej, det står helt still.
Markus Krunegård.
– Ja, honom känner jag till.
5. Vad heter kören som leds av Hanna Rydman som blivit väldigt populär i länet?
– Är det Joyvoice?
Rätt!
3 av 5. Det är helt klart godkänt.
Vad tycker du annars om Östergötlands kulturliv idag?
– Det är trist att Great jazz club (Linköping) har lagt ner. Det finns ingen naturlig spelplats för de lokala banden. Men helt dött är det ju inte. Det har hänt lite de senaste åren - med mindre ställen, som Hamlet tex, som anordnar kvällar med live-musik - även fast det inte är något storskaligt på samma sätt som det var förr när det fanns Folkets hus, Folkets park och Great jazz club.
– I Norrköping är det bättre. De har lyckats behålla en bra jazz- och blues-scen, med musikföreningen Crescendo, bland annat.
Hur ska du förvalta ditt intresse i framtiden?
– Jag kommer fortsätta samla in skivor och digitalisera. Jag har fört en dialog med stadsbiblioteket i Linköping om det kan vara av intresse att ha ett arkiv för lokala ljudinspelningar där. Men vi får se om det blir aktuellt.
I dagsläget är ungefär tre fjärdedelar av Tor-Björns samling digitaliserad. Processen har stannat av sedan hans dator gick sönder. Så fort han får tag i en ny kommer arbetet fortsätta.