Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu finns Marieborg i Hageby

Från Navestads ringar flyttade man över till Brånnestad. Nu har Marieborgs folkhögskola flyttat vidare, till Hageby.
Där nu ca 80 elever går sin vuxenutbildning.

Dehiri Selami, Hamida Adbulahi och Vasvija Gloga kämpar på med svenskundervisningen.
FOTO: PONTUS EKLUND

Dehiri Selami, Hamida Adbulahi och Vasvija Gloga kämpar på med svenskundervisningen. FOTO: PONTUS EKLUND

Foto:

NORRKÖPING2004-01-21 06:00
- Här har vi fått mycket ändamålsenliga lokaler, säger studierektor Inger Kappling.
Här drivs nu dels ett EU-projekt, som har som allmän målsättning att eleverna ska "komma vidare" med framför allt svenskan. Och så en utbildning som leder till gymnasiekompetens samtidigt som den också, för dem som så behöver, är gymnasieförberedande.
Också Komvux har ett rum i de nya lokalerna, som befinner sig i själva centrumkomplexet. Man räknar med, att en stor del av eleverna kommer att vara från de södra stadsdelarna.

Många problem
Folkbladet besöker en grupp, som ingår i EU-projektet och som utgörs av idel invandrare.
Snart hamnar vi i hela härvor av problem, som dessa människor dras med och som ju utan vidare inkräktar på undervisning och inlärning. Sådant som krångel med bidrag och CSN (Centrala Studiemedelsnämnden), att svenska är så svårt särskilt när man också har en massa barn att ta hand om hemma, att det är så hopplöst att få jobb...
En kvinna från irakiska Kurdistan berättar om hur hennes make efter många år på Ericsson blivit arbetslös, när företaget slog igen i Norrköping. Nu går han hemma med barnen, och det är ju så tråkigt och hopplöst. Och ingenting har de råd med, när barnen vill göra saker. Själv går hon nu här och försöker lära sig svenska bättre.

Skriva svårt
Vasvija Gloga, romsk kvinna från Serbien, har bott i Sverige i 13 år.
- Jag kan prata svenska bra, säger hon, Men läsa och skriva, det är för svårt.
För hennes del blir det än svårare av det faktum, att hon väl knappast fått någon skolutbildning alls och då heller inte kan läsa på något annat språk. Bokstävernas värld är så främmande för henne och det hela är snudd på hopplöst, låter det som.
- Jag måste lära mig läsa och skriva, säger Vasvija. Annars får jag inget riktigt jobb. Men jag kan ju inte läsa och skriva.
Dehiri Selami från Kosovo säger:
- Jag har åtta barn. Först fick vi sju flickor, men sedan fick vi en pojke.

Varför ej jobb?
- Varför får vi inte jobb, vi är också människor. Vi vill ha bil, vi vill vara glada. Jag känner mig som en svensk person, jag har inte bott i Kosovo på 16 år och kommer aldrig att återvända. Varför kan man inte få jobb här?
Och så tragglar de vidare med svenskan. Vilket ju ska vara vägen för att få jobb här.
Marieborgs folkhögskola finns nu på tre ställen i Norrköping: Ute på herrgården, vid Södra Promenaden (Fröbel) och så i Hageby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!