Det är något som regeringens samordnare Mona Sahlin efterlyst hos landets kommuner.
Den numera förstärkta säkerhetsenheten vid kommunstyrelsens kansli har tagit fram förslaget till handlingsplan, en plan som kommunstyrelsen nu beslutat skicka ut på remiss i kommunen.
Syftet med handlingsplanen är att vägleda personal inom kommunen, inte minst ute på skolorna, i frågor som rör oro eller misstankar om våldsbejakande extremisim.
– Det är inte något politiskt dokument ännu, men vi ville skynda på processen, så vi sa det att vi skickar ut det här förslaget från förvaltningen så vi får in alla goda idéer innan vi påbörjar den politiska behandlingen, säger Lars Stjernkvist (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Enligt Lars Stjernkvist har kommunen haft riktlinjer tidigare, men inte någon handlingsplan enligt den definition som samordnaren har.
Planen innehåller korta beskrivningar av den högerextrema vit makt-miljön, den islamistiska extremism-miljön och den vänsterextrema autonoma miljön, en beskrivning av radikaliseringsprocessen, olika symboler, och en checklista på vad man ska göra vid oro, med en rad telefonnummer till nyckelpersoner i kommunen.
Vilka ska ha nytta av den här handlingsplanen?
– För oss handlar det framför allt om att ge vår personal stöd i deras arbete, att ge vägledning, och kunskap, säger Lars Stjernkvist.
Han talar om att tidigt upptäcka tendenser till radikalisering och sympatier med extrema rörelser.
– Vad vi behöver är ett handfast dokument som ger vägledning i hur du konkret agerar.
Handlingsplanen måste vara ett levande dokument, som ständigt uppdateras, menar han.
Handlingsplanen är aktuell inte minst utifrån informationen att en jihadist från Norrköping nyligen dödats i Irak.
I det aktuella fallet, säger Stjernkvist, är det viktigt att kommunen får veta, inte nödvändigtvis vilken person det är, men det faktum att Norrköpingsbor förekommer i de här sammanhangen.
– Det behöver vi veta för det förebyggande arbetet, för att vi bättre ska förstå om det pågår en aktiv rekrytering och i så fall hur den rekryteringen går till.
– Vi har en regelbunden kontakt med polisen där vi får veta hur situationen ser ut.
Enligt Stjernkvist känner man till att det är en handfull personer från Norrköping som förekommit i de här sammanhangen, sett under en längre tid.
Kommunens viktigaste uppgift, säger Stjernkvist, är att hjälpa till i det förebyggande arbetet.