Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu får de börja råda

NORRKÖPING
Strax före klockan 18 på torsdagskvällen beviljade kommunfullmäktige Jan-Olov Johnson (s) entledigande som kommunalråd från 1 september och som vice ordförande i kommunstyrelsen från 15 juli.
Minuten efteråt valdes enhälligt Mattias Ottosson (s) till nytt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen med tillträde omedelbart.
Eva Andersson (s) valdes lika enhälligt till nytt kommunalråd från 1 september.

Mattias Ottosson valdes till nytt kommunalråd av kommunalfullmäktige på torsdagen.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Mattias Ottosson valdes till nytt kommunalråd av kommunalfullmäktige på torsdagen. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-06-15 00:00
Rita Eklund (s) valdes till vice ordförande i kommunstyrelsen.
I en tilläggsbudget hade fullmäktige att fördela 26,4 miljoner kronor. Debatten kom till stor del att handla om spårväg till Ensjön. Pengar till gymnasieskolor och it-kostnader diskuterades också.

<b>Votering</b>
De borgerliga partierna ville ge mer till gymnasiet och till it samt stryka 0,5 miljon kronor till förstudie av spårvagn till Ensjön. Miljöpartiet hade ett likartat förslag som de borgerliga, ville ha spårvagn men avvakta med frågan till ordinarie budget.
I en första votering försvann miljöpartiets förslag som motförslag till kommunstyrelsens. Röstsiffrorna blev 37 mot 35 till fördel för det borgerliga förslaget.
I nästa votering vann kommunstyrelsens förslag med 43 röster mot 40.

<b>Spårvägsdebatt</b>
Jörgen Rundgren (m) förklarade att det i dagens läge var orealistiskt planera spårväg till Ensjön.
Han ville fördubbla anslaget till gymnasieskolan som har stora ekonomiska problem genom bland annat för lite pengar till löneökningar. Rundgren fann även att Norrköping skulle tappa mycket kraft genom för lite satsning på it-utveckling.
Margareta Ericsson (kd) kritiserade att vid Stadens dag hade en broschyr delats ut om spårväg till Ensjön och kanske till Söderköping.
- Broschyren har kostat 20000 kronor och är utformad som om spårvägen redan är beslutad. Jag tycker inte det är demokrati.
Sverker Wadstein (fp) sade nej till spårvagn till Ensjön och kritiserade även han broschyren.
Det föranledde Ingegerd Klinthäll att tycka det var demokrati att låta invånarna få veta vad som pågår i ett tidigt skede och innan beslut finns.
Jan-Olov Johnson (s) talade om att broschyren kostat 4000 kronor och tryckts i 3000 exemplar. Den grundade sig på en utredning från 1991 om spårväg till Hageby. Kostnaden för spårväg då var 90 miljoner kronor.
- Läget har förändrats då vi i dag har större möjligheter till statsbidrag.

<b>1800-talssystem</b>
Stefan Arrelid (mp) tyckte spårvagnsutbyggnad var bra. Pengar till förstudie kunde dock vänta, nu var viktigare med pengar till gymnasieskolan.
Lars Lindkvist (c) påminde om att 1991 hade Norrköping en spårvagnsdebatt. Han förstod inte varför frågan nu kommer upp igen.
- Spårvagn är bra ur miljösynpunkt men är ett oerhört dyrt 1800-talssystem. Bussar är billigare.
Maud Ohlén (s) påtalade att spårväg byggs ut i Europa och är att föredra framför bussar.

<b>Spårvagnsvänner</b>
Rodi Ailert (v) och Cecilia Ambjörn (v) sjöng spårvagnens lov. Ambjörn berättade att vänsterpartiet vill bygga spårvagnar åt alla håll, först till Ensjön med fortsättning till Söderköping och sedan Kungsgatan. Men detta är bara början på en stor spårvagnssatsning för att motverka utsläpp av koldioxid från biltrafiken.
Soghra Bahmani (s) och Christer Nilsson (s) klargjorde gymnasieskolornas dystra ekonomiska läge. De påtalade att gymnasienämnde ser en förlust på mellan ,5 och 6 miljoner kronor, bland annat beroende på att pengar inte fanns anslagna till löneökningar. Båda tyckte man skulle lugnt med spårvagnsplanerna.

<b>Övriga beslut</b>
Kommunfullmäktige beslutade att i år anslå 10 miljoner kronor till byggande av äldreboende i kvarteret Sjörövaren i Lindö och beakta i budgetarbetet att ytterligare 33 miljoner kronor behövs de två närmaste åren. Bygget med 48 platser kostar således 43 miljoner kronor.
Fastigheten Älvås i Kimstad köps för 3 miljoner kronor. I Älvås drivs en verksamhet riktad till kvinnor med missbruk.
Till Fraktarna AB beslutade fullmäktige sälja ett markområde på 69000 kvadratmeter på Händelö för 6,4 miljoner kronor.
För insatser mot ras som gjorts i Skriketorp och vid Pjältån i Åby anvisades drygt 240 000 kronor och till att inventera områden med rasrisk 200 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om