Nu dricker flickor precis som pojkar

NORRKÖPING
Antalet alkoholförgiftade tonårsflickor har fyrdubblats på några år. Påverkade flickor blir mycket mer utsatta och hamnar i en mycket större riskzon. Men samhället har svårt att kontrollera ungdomars festande eftersom det i allt högre utsträckning döljs för vuxenvärlden.
? Flickorna är mycket mer utsatta och löper en större risk att hamna i en svår situation. De är också svårare att hjälpa, berättar Helena Eriksson, fältsekreterare i Ektorps fältenhet i Norrköping.

Pojkar och flickor mellan 15 och 19 år som vårdats för alkoholförgiftning i Sverige. Siffrorna anger andelen vårdade per 100.000 invånare i samma åldersgrupp.

Pojkar och flickor mellan 15 och 19 år som vårdats för alkoholförgiftning i Sverige. Siffrorna anger andelen vårdade per 100.000 invånare i samma åldersgrupp.

Foto:

Norrköping2003-03-05 00:00
I socialstyrelsens rapport till regeringen presenterades statistik som visar att antalet alkoholförgiftade tonåringar ökar i Sverige. En anmärkningsvärd siffra är att antalet alkoholförgiftade flickor har ökat. Under förra året var det fler flickor som anmäldes för alkoholförgiftning än pojkar i åldrarna 15 till 19 år.
- Alkoholkonsumtionen är helt klart ganska hög. Attityden är en annan nu, det finns alltid alkohol runt omkring ungdomarna idag ända ner till de som är i 13 årsåldern, berättar Helena Eriksson.
Hon har arbetat som fältsekreterare i Ektorps fältenhet i drygt två år och har märkt en kraftig ökning av alkoholkonsumtionen. Men den största och tydligaste förändringen är att det i dag inte finns några ungdomar som hänger ute på stan. Ungdomar i högstadieåldern träffas idag mest på privata fester.
- För något år sedan gick de ofta ut och drack och då stötte vi ofta på dem. Det är borta, nu sitter de inomhus på privata fester, berättar hon.

<b>Flickor dricker mer</b>
Under tidigare år har alltid killar konsumerat mer än flickor. Men den skillnaden börjar försvinna nu. Enligt socialstyrelsens statistik är det till och med fler flickor än killar som blir alkoholförgiftade under 2001.
- De konsumerar nog ungefär lika mycket idag, berättar Helena Eriksson.
Privata fester tillsammans med uppgifter att flickorna konsumerar lika mycket alkohol som killarna tycker hon är allarmerande.
- Flickorna är i en mycket större riskzon. Flickor tror inte att det ska hända något när de är på en fest med killkompisar men alkoholen tar bort omdömet även för dem, säger hon.

<b>Våldtäkter</b>
Många våldtäkter som sker i samband med alkohol begås av killkompisar vilket får effekten att det döljs.
- En sådan våldtäkt som skedde här för ett tag sedan anmäldes inte först utan försökte döljas. Men det kom fram så småningom, berättar Helena Eriksson.
- Det är ju inte bara flickorna som får svårt att säga nej utan killarnas vett försvinner ju också med alkoholen.

<b>Samhällseffekt</b>
Att flickor dricker allt mer tror Anneli Englund, fältsekreterare på Öster Lindö fältenhet, beror på att även unga myndiga kvinnor dricker allt mer.
- Flickorna ser upp till de lite äldre och ser att de dricker mer. Dessutom har konsumtionen i stort ökat. Föräldrarna kanske också dricker mer så det är en effekt av den ökande konsumtionen i samhället, säger hon.
Det är idag relativt lätt att etablera en hög alkoholkonsumtion utan att någon i vuxenvärlden får veta. Men också här löper flickorna en större risk.
- Killar blir mer brottsbenägna när det går överstyr och är lättare att upptäcka men flickor kan glida igenom hela vårt skyddsnät. De är jätteutsatta, säger Anneli Englund.

<b>Svårt att upptäcka</b>
Flickor som dras in i hög alkoholkonsumtion är svåra att upptäcka. Inget specifikt beteende utmärker deras problem. Undanglidningar och skolk kan var tecken som inte alltid upptäcks. Ansvaret ökar istället hos föräldrarna. Många privata fester beror ofta på att föräldrar lämnar ungdomar ensamma hemma.
- Ofta får vi höra efteråt att det varit en privatfest som ballat ur. Under en period har det varit flera föräldrar i mitt område som åkt hemifrån och lämnat sina barn, 14 år, ensamma i flera veckor. Där har det varit fest nästan varje dag, berättar Helena Eriksson.


<span classs=rub>"De flesta provar nog när de är 13 år, när de går i sjuan"</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
Fyra av sju 14-åriga tjejer som Folkbladet träffat på Djäkneparkskolan har testat alkohol. Men ingen av dem motsvarar direkt statistiken.
- Dricka alkohol är inte något man väljer när man idrottar. Det bara förstör. Men visst hör vi andra berätta om vilda fester, säger de.</span>

På en privatfest i Lindö blev ett hus sönderslaget. Det kanske låter som en amerikansk ungdomsfilm och långt ifrån lugna Sverige. Men i takt med att privata fester ökar så stiger också antalet fester som spårar ur.
- Det var en kompis storasyster som då var 14 år som skulle ha en fest med sina kompisar men ryktet spreds väl och sent på kvällen kom ett tiotal 30-åriga män som hade med sig sprit. Det slutade med att soffan och många andra saker slogs sönder hemma hos dem, berättar en av flickorna.
De har alla hört talas om en sådan fest men fasar för att själva delta i en sådan någon gång. De har precis avslutat ett skolprojekt som handlat om droger och alkohol. Kunskaperna om risker och effekter är nya och fortfarande lite chockerande. Men visst vet de att alkohol förekommer bland deras jämnåriga klasskamrater.
- Det finns de som går på fester nästan varje helg, men jag tror inte att alla dricker så mycket. Det beror nog mycket på vem man umgås med, säger Sara Dahlberg och de andra håller med.

<b>Beror på umgänge</b>
De tjejer som umgås med äldre killar är nog de som dricker lite mer än andra. Det är de alla överens om.
- Men en privatfest med många äldre killar då kan det ju hända så mycket. För dem är sex något helt naturligt men det är det ju inte förr oss, men det kanske inte de förstår, inflikar en av tjejerna och alla nickar tankfullt.
Det handlar också mycket om grupptryck. Att vara ensam om att inte dricka alkohol på en fest är inte lätt.
Att stå emot grupptryck kan vara svårt.
- Men man tänker alltid att det skulle jag klara. Jag är mycket starkare fast man sedan kanske inte är det, säger Carolin Johansson.
- Det skulle vara otäckt att inte ha någon kontroll över vad man sa eller gjorde, säger Felicia Krepper och grimaserar.

<b>Provar i sjuan</b>
Ingen av de sju flickorna har någonsin druckit så mycket alkohol så att de mått illa.
- Det är bara roligt att bli lite fnittrig kanske, försöker någon förklara.
Ungdomen är en tid när allt nytt är spännande. Och alkohol och rökning är det som är mest spännande för tonåringar i högstadieålder.
- De flesta provar nog när de är 13 år, när de går i sjuan. Men det är nog mest vid tillfällen som till exempel nyårsafton, berättar de gemensamt.
Nu när de går i åttonde klass märker de att de som är ett år yngre tycker att det är mycket häftigare att dricka alkohol. Den som varit full går nästan runt och skryter.
Att det skulle vara privatfest och alkohol varje helg säger de bestämt nej till.
- Det finns ju många drogfria diskotek som man kan gå på, säger Jenna Larsson och syftar på Kulturkammarens disco som hölls i helgen. Där är bland annat kommunen och Fritid i city arrangörer och alkoholtest enda sättet att komma in.
- Det är väl lika roligt att gå på en sådan fest, tycker Emma Carlsson.

<b>För få alternativ</b>
Bostadsområde spelar också en stor roll.
- Jag har några vänner i Valdemarsvik och de började dricka alkohol jättetidigt och har fester med alkohol rätt ofta. Men det finns ju inget annat att göra där verkar det som, säger Sara Dahlberg.

<b>Drogfria fester</b>
Bara fyra av de sju tjejerna har någonsin provat alkohol och inte i någon större mängd. Mycket beror nog på att de alla har haft andra bättre alternativ. Flera av dem idrottar aktivt, några andra går till fritidsgårdar. För den som vill gå på fest finns det faktiskt också drogfria som kommunen tillsammans med andra föreningar arrangerar. Ett problem för tonåringar i 14-årsåldern kan dock vara att de är för unga för dessa drogfria diskotek. Ofta är åldersgränsen 16 år och då kan det vara lätt att dras med till ett privat disco där det ofta förekommer alkohol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om