Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu börjar andra halvlek, Widar

Det är dags för andra halvlek för Folkbladets ledarskribent Widar Andersson. På fredag fyller han 50 år.
Två intressen har följt honom genom livet. Fotboll och politik.
- Där finns stora likheter, säger han. Båda handlar om att vinna.

Widar gillar fotboll och politik. Han är kontroversiell och får ofta höra "du är ingen sosse".
Foto: Robert Svensson (011-200 463)
robert.svensson@folkbladet.se

Widar gillar fotboll och politik. Han är kontroversiell och får ofta höra "du är ingen sosse". Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-10-20 06:00
Widar utvecklar gärna resonemanget.
- Både fotboll och politik är enkla, primitiva sysselsättningar. Fotboll handlar ytterst om att göra fler mål än andra laget. Och politik handlar om att vinna valet för att få göra det man vill. Sedan finns det finliret, upplägget och retoriken. Men de fina passningarna behöver inte betyda att man vinner matchen.
Som halv Norrköpingsbo håller han numera på IFK Norrköping.
- Men mest för att jag vill ha allsvensk fotboll i stan.
För Widar har politik aldrig handlat om att vinna. Då skulle han inte gjort sig så obekväm i de politiska korridorerna. Han har alltid varit en kontroversiell politiker. Men många gillar också hans orädda kamp för förnyelse inom socialdemokratin. Så många att han blev invald i riksdagen 1991.
- Det kom verkligen som en total överraskning, berättar han. Jag hade bara varit i riksdagen en enda gång innan jag blev invald. Det var när jag var där på skolresa i åttan.
Först skolresa och sedan klassresa. Arbetargrabben från det lilla brukssamhället Olshammar utanför Askersund hamnade i maktens centrum.
- Livet förändrades verkligen. Att vara riksdagspolitiker är en privilegierad tillvaro. Lönen tredubblades direkt.

Levde i kollektiv
Widar kom från Hassela, ett kollektivt behandlingshem i Hälsingland för ungdomar med missbruksproblem.
- Personalen var singlar och par. Några hade familj, som jag. Vår uppgift var att bygga upp relationer med ungdomarna, att göra saker ihop. Jag och min familj bodde tillsammans med dem. Jobb och fritid flöt ihop. Det passade mig perfekt, det är något väldigt speciellt med att bo i kollektiv. Jag hade börjat jobba direkt efter nian och Hassela blev mitt livsuniversitet. Det var oerhört lärorikt.
Widar var samtidigt ordförande för socialdemokraterna i Nordanstig, den lilla kommun i Hälsingland där Hassela låg. Tidigare hade han varit aktiv i SSU och han var även ombudsman i Stockholm.
- När socialdemokraterna skulle ha partikongress 1990 blev jag vald till ombud efter en hård strid. Det var en svår tid för sossarna. De konservativa inom partiet hade ett starkt grepp och stridsfrågorna var stora.
Widar stred för privata företag, paraboler och söndagsöppna affärer. De konservativa socialdemokraterna sa nej till allt.
- Inom socialdemokratin fanns det en tradition att förbjuda saker man inte gillade. Jag kämpade emot alla förbud och blev väldigt uppmärksammad av radio, TV och tidningar.
Folk gillade Widar och han hamnade i riksdagen.
- Jag upptäckte snabbt att riksdagen var som den var. Den förändras väldigt, väldigt sakta. Så jag såg till att vara ute mycket bland folk. Visst hade ett parti satt upp mig på listan, men jag var ju först och främst folkvald.
- Det gäller att lyfta blicken lite när man är politiker. Många faller in i tjänstemannarollen. Det passar inte mig. Experter finns det gott om. Jag tycker att politikerns roll är att känna av.

"Reser ragg"
Men alla tycker inte som Widar.
- Jag har aldrig varit populär inom partiapparaten. Mellanskiktet, apparatmänniskorna, har aldrig gillar mig. Och jag gillar inte dem. När de tar mig i örat reser jag ragg. Det här kontroversiella är nog ett personlighetsdrag. Jag har svårt för majoriteten. Det måste finnas invändningar, andra sätt att tänka. Jag kan tycka att socialdemokraterna i sina sämsta stunder är maktfullkomliga och har tendenser till översitteri.
Hans kamp för friskolor har inte setts med blida ögon av alla.
- Borgarna införde friskolor och enligt politikens ABC gäller att om ena gänget är för så är andra emot.

Svårt beslut
Efter sju år i riksdagen hoppade Widar av.
- Det var ett svårt beslut. Men jag ville inte sitta fyra år till. Då skulle jag vara närmare 50 med ett lågt andrahandsvärde. Skulle jag kämpa mig kvar för att få bra pension eller vänta på att få bli Generaldirektör och sedan bli bitter. Nej, jag valde att stiga av när det fortfarande fanns möjlighet att göra något annat.
Efter riksdagsarbetet jobbade han för regeringen med en hemlöshetsutredning. Han skrev böcker. Dels egna och dels som spökskrivare till politiker och några av näringslivets toppar. Vilka är hemligt. "Annars är man rökt i branschen". Och han jobbade en del på Hasselakollektivet igen. När han fick erbjudandet att bli ledarskribent på Folkbladet tvekade han inte.

"Strid på kniven"
- Det är ett idealiskt jobb. Visst är det en viss press att behöva tycka och skriva varje dag. Jag är inte nöjd med det jag skriver varje dag, men det är viktigt att ha en hög lägsta nivå.
Han gillar att slå från underläge.
- Det är roligt att Folkbladet är lillebror, att det är en strid på kniven. Det är också kul att vara en i ett litet gäng som varje dag åstadkommer en tidning.
I dag delar han sin tid mellan Norrköping och Falun, där han har kvar familjen och en del politiska uppdrag. Tillvaron är minst sagt hektisk. Han far som en jojo mellan olika uppdrag och debattprogram i radio och TV. Och han skriver fortfarande böcker.
- Ja, det är ett aktivt liv. Men när jag var ung och omogen och for hit och dit, hade jag förmånen att ha kontakt med Odd Engström. Han var en ovanlig politiker, som var psykologiskt intresserad. Han lärde mig att alltid vara där man är med hela sig, inte fast i där man var eller dit man ska. När jag blir stressad sätter jag mig ner och säger till mig själv "här och nu Widar". När man märker att tankarna börjar fladdra iväg är det väldigt avstressande att göra så. Negativ stress ska man hålla ifrån sig. Inte börja tänka "det där var nog inte så bra". Det är då det börjar skära i magen.

<B><I>Det här visste du inte om Widar:</B></I>
Han är en hängiven amatörskådespelare. Och han har skrivit flera pjäser. Bland annat ett öppningsspel till en s-kongress, en bearbetning av Sofokles Antigone, som stoppades av verkställande utskottet. Pjäsen var för kritisk. ?Fel tänkt av dem. Nyheterna handlade bara om mig och den stoppade pjäsen, inget om själva kongressen?.
Widar-fakta
Namn: Widar Andersson
Bor: Falun och Norrköping.
Familj: Sambo Ulla-Carin, Lisa 25, Elin 23, Jim 18, Lotta 16 och fosterhunden Sumo.
Drivkraft: Nyfikenhet.
Läser: Mest deckare, förutom allt man måste läsa. Och så många tidningar.
Äter till frukost: Herbalifepulver i lättmjölk (ungarna tog fram vågen en nyårsafton och den visade på 100 kilo, nu är matchvikten 90).
Tror på: Framsteg.
Älskar: Ett speciellt ord.
Hatar: Ett starkt ord. Att hata är destruktivt. Det finns ingenting jag hatar.
Laget i mitt hjärta: Det får väl bli IFK Göteborg för deras storhetstid under 1980-talet.
Politiska hjärtefrågor: De sociala frågorna.
Vill se som nästa statsminister: Göran Persson. Jag gillar honom.
Gör om tio år: Förhoppningsvis samma saker som idag. Det är kul.
Aktuell: Fyller 50 år fredag 21 oktober.
Ska fira födelsedagen: Med stort kalas i Falun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om