Det är Folkbladets läsare Ingrid Klasson, 69, som uppmärksammat oss på det blommande trädet vid brandstationens gavel mot Albrektsvägen. Hon blev väldigt förvånad när hon fick se trädet blomma i december, medan adventsljusstakarna lyser i fönstren bakom.
– Jag reagerade på att det var så mycket blommor på trädet. Det är en vecka till jul, säger Ingrid Klasson.
Samma körsbärsträd blommade så tidigt som i januari i år.
Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, känner igen det här, från Kungsträdgården i Stockholm, där de japanska körsbärsträden i år blommat tre gånger, några redan i januari, sedan som normalt i april – maj, och nu förra veckan då några drog i gång igen.
När det är så här milt har träden svårt att tolka signalerna rätt. Blomknopparna anläggs på sensommaren, och med kortare dagslängd hamnar de i en slags vila. För att bryta vilan behöver det egentligen vara kallt en period.
– Om det sedan blir varmt kör de. Men även om det inte varit kallt så drar de till slut igång i alla fall, säger Didrik Vanhoenacker.
Det är det som hänt den här milda vintern, några knoppar tror att det är vår. Vilket blir fel eftersom det inte finns några pollinerande insekter nu. De knopparna är förbrukade till våren, men ofta är det inte alla knoppar på trädet som har så här bråttom. Att det blir en mer massiv blomning är ovanligt, och inte alls optimalt. Klimatkrisen gör att vi kan vänta oss fler milda vintrar framöver, säger Vanhoenacker.