Nu blir det andra bullar på Hagagatan
När Gittan och Ville Siegers slog sig ihop om bageriet på Hagagatan var det två olika norrköpingska bagerihistorier, som flätades samman. Och när de nu efter 30 år lämnar över, då är det en ny tids vindar som blåser. För de som nu tar vid, det är en Norrköpingstjej och hennes indiske make.
Ville och Gittan Siegers och så ena hälften av efterträdarparet - Paulina Axelsson Rather.
Foto: Titti Olovsson
Men hon hann också med att resa en del. I New Delhi blev hon bekant med en man från Kashmir, som hade en liten butik. Det var Rafiq, och han följde småningom med till Sverige där han "omskolat" sig till bagare. En liten poäng i sammanhanget är att i bageriet där Rafiq nu senast varit, Kringelgården i Saltsjöbaden, arbetade Ville en sejour på 60-talet. Gittan och Ville Siegers skilda vägar fram till Finbageriet Kamraterna på Hagagatan innehåller rejäla doser lokal bagerihistoria. År 1968 fick Ville jobb hos Linnea Engdahls efterträdare, som det bageriet på Sandgatan hette. Han flyttade då hit till Norrköping från Åtvidabergw. Denna Linnea var hustru till den Egon Engdahl, som någon gång flyttade sitt bageri från Gjuteriet (bostadsområdet, som nu sedan 40 år efterträtts av huskolosserna i Marielund) och in till stan. Efter paret Engdahl kom Sture Samuelsson, som behöll bagerinamnet och som i slutet av 60-talet anställde unge Ville som bagare. När hela huset skulle rivas flyttade Samuelsson år 1973 sitt bageri ut till Hagagatan. Och detta är då ena delen av den här historien. Den andra tar sin början hos de två unga flickor, som (möjligen på 20-talet) startade Finbageriet Kamraterna i ett hus på Vattengatan, som ägdes av en doktor Jäderholm. Namnet syftade då inte på ett visst fotbollslag, utan på de båda kamraterna själva. Rivningvågen
Efter dem kom Gerhard Holmertz, och det var från honom som Gittan Siegers år 1965 tog över. Hon betalade då sin hyra till en gammal dam, som hette Elsa Jäderholm och var syster till doktorn. In på 70-talet nådde rivningsvågen fram även till detta hus. Gittan övertog då, år 1978, Engdahls bagerilokaler borta på Haga och tog med sig det egna bagerinamnet dit. Därav då Finbageriet Kamraterna här på Hagagatan. Men det var nu inte bara bageri- och butikslokalerna, som hon övertog utan också den bagerianställde - Ville, alltså. Så kom det sig, att det blev Gittan och Ville av det hela. Och så har det då också fortsatt. Aldrig ångrat
Varenda vardagsmorgonen har Ville stigit upp i ottan, kört in från Svärtinge (ja, i början var det cykeln som gällde) för att vid halv fyrasnåret ställa sig vid degarna för att forma alla de där olika bröden och kakorna. - Och aldrig någonsin har jag ångrat att jag blev bagare! Men att stå så där, mitt i natten, och göra samma gamla vanliga limpor... - Ja, tänk så skönt! Ett så fritt yrke. Där kan man stå och fundera... Därefter hem vid halv två, sova ett par eftermiddagstimmar och sedan till sängs vid halv elva-tiden. Så har tillvaron förflutit. Ska vara äkta
En specialitet för Finbageriet Kamraterna är Engdahlslimpan, efter nämnda Linnea och Egon. Den bakas varje torsdag, och då infinner sig stamkunderna troget. Till Saltängssnurrorna, efter de legendariska "gummorna på Saltängen", har Ville övertagit Egon Engdahls recept som uppges härröra direkt från "gumman" Hulda Andersson. Så det ska ju vara alldeles äkta. Och pepparkakorna, de bakas på recept från gamla Västra Ångbageriet. En institution, i varje fall bland dem som gått Hagaskolan eller Hagagymnasiet, är den speciella mixen av fralla med inklämd chokladboll. Som Pauline så väl minns från sina egna skolår. Ett eget bageri är något, som hon längtat efter. Och att det då skulle bli just detta, det är ju rent häpnadsväckande. - Det stod en liten annons i tidningen... och nu känns det väldigt fint att få föra de här traditionerna vidare, säger hon. Surdegsbröd
Men en del nytt lär det väl också bli. - Surdegsbröd ska vi baka, i stenugn. Det har ju blivit populärt. Men så får vi ju också överta en massa gamla recept, säger hon. Till att börja med blir det han i bageriet och hon i butiken. Men där kommer de nog att växla om, i den nya tid som nu snart tar vid på Hagagatan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!