Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu är semlorna här igen

Än är det ett tag kvar till den mest intensiva perioden för bagarna, men redan nu är det dags för de gräddbeprydda vetebullarna.

Semlor. Nu börjar den mest intensiva säsongen på året för Daniel Carlsson.

Semlor. Nu börjar den mest intensiva säsongen på året för Daniel Carlsson.

Foto: Karolina Wiborn

NORRKÖPING2017-01-08 11:00

De första semlorna börjar dyka upp i konditoridisken såhär efter jul- och nyårshelgerna. Men den första tiden är relativt lugn för bagerierna och konditorierna. Framme i februari börjar försäljningen stegra för att sedan på fettisdagen nå sin kulmen.

– Semmelsäsongen är den största tiden för oss bagare. Studenten och skolavslutningar är stort också, men då är det bara under ett par dagar. Semlorna är en längre period. Det är många som lever på semmelsäsongen, framför allt småbagerier, säger Daniel Carlsson, som äger Sockerbagarna.

Efter fettisdagen håller semmelperioden i sig i ytterligare två eller tre veckor, innan de försvinner från kaféerna igen.

I år infaller fettisdagen den 28 februari, vilket enligt Daniel Carlsson tyder på en bra säsong.

– Ju senare semmeldagen är, desto bättre är det för oss. Då blir säsongen längre och fler köper dem. Men dagen får heller inte ligga för sent, då finns det risk att kunderna tröttnar istället.

Men det finns också andra faktorer som påverkar kundernas lust att köpa semlor.

– När de har pengar är ett exempel. Och vädret påverkar också. Hamnar semmeldagen i mars kan det ha börjat bli varmt och vår, då äter färre semlor. Semlorna hör ihop med snö och kyla, säger Daniel Carlsson.

På konditoriet i Vilbergen kommer kunderna in direkt efter nyårshelgen och frågar efter bakverken.

– De förväntar sig att vi ska ha semlor då, säger Eugene Bargabriel, konditoriägare.

Och ingen av kunderna har tyckt att det varit för tidigt.

– När lussekatterna kommer kan man höra från vissa av kunderna att det är tidigt. Men när det gäller semlorna har jag inte hört något, säger Eugene Bargabriel.

Fettisdagen är en intensiv dag både på bageriet och på konditorierna.

– Det är den mest hektiska dagen på hela året för oss. Då har vi full bemanning här, säger Eugene Bargabriel.

Att semlan är en populär bakelse råder det inga tvivel om. Daniel och Eugene tror båda två att det är framförallt traditionen som gör semlan så omtyckt.

– Man växer upp med att äta semlor på det här sättet och då fortsätter man. Det är inte alls samma sak med napoleonbakelser till exempel. Sen är semlan enklare, andra bakelser är oftast mer avancerade. Det gör att det blir en produkt som passar alla, säger Daniel Carlsson.

Han har 25 års erfarenhet av branschen och berättar att säsongen alltid har varit lika lång, men att trycket på den har ökat på senare år.

– Det kan skilja lite från år till år. Det kan bland annat bero på om det kommer någon ny diet eller liknande. Branschen har till exempel märkt av att brödförsäljningen gått ned sedan lågkolhydratdieterna slog igenom.

Vilka semlor som går hem hos de fikasugna går också i perioder. Enligt Daniel Carlsson är deras vaniljsemla något som har blivit mer populär de senaste åren. För två år sedan var det semmelwrapen som fick stor uppmärksamhet.

– Vi får se om det kommer in något nytt år, säger han.

Semlor i siffror

Såhär mycket semlor och grädde går det åt hos Sockerbagarna:

I snitt görs det mellan 300 och 400 semlor om dagen under semmelsäsongen.

Under den första veckans fyra dagar tillverkades 1000 semlor.

På fettisdagen gör de mellan 5000 och 6000 semlor.

I vanliga fall gör de av med ungefär 300 liter grädde i veckan.

Under semmelperioden blir det ytterligare 100-150 liter.

På fettisdagen går det åt mellan 200 och 300 liter grädde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om