Nu är framtidens sopsortering här

Nu kommer framtiden till sju villaområden i Norrköping. Framtidens sophantering med nya större tunnor och sortering direkt presenterades igår.

Foto: Magnus Andersson

norrköping2014-09-25 06:33

”Bättre utfall från ditt avfall” står det på de två nya sopbilar som kommer att trafikera sju småhusområden i Norrköping med start under hösten. Tanken är att villa- och fritidshusägare ska sortera soporna i tio olika ”fraktioner” (se faktarutan) som det heter på sopspråket. En vinst för oss som kunder är att vi inte ska behöva åka till returpunkten med tidningar, glas, batterier och glödlampor. Bland annat.

Värre, tycker en del, är att de nya tunnorna tar betydligt större plats än de gamla och att vi idag inte vet vad det kommer att kosta. Kanske är detta skälen till att ungefär 400 hushåll har tackat nej av de 3000 tillfrågade i Ljunga, Lindö, Östra Husby, Svärtinge, Fyrby, Sörby och Rist. För dyrare kommer det att bli.

– Vi vet inte idag vad det kommer att kosta, säger Lars Svensson, vd för Norrköping Vatten och Avfall. Men han tror att det finns betalningsvilja hos konsumenterna.

– Miljö får kosta, säger Lars Svensson.

Först efter utvärdering av den ettåriga testperiod som nu börjar kommer prislappen. Och det är politikerna som bestämmer.

Men det finns en samhällsekonomisk vinst också. Förhoppningen är att det här ska leda till bättre sopsortering. Anders Karlsson, avfallschef, ser ett slöseri idag.

– Våra plockanalyser visar att ungefär 30 procent av det som idag hamnar i brännbart är tidningar och förpackningar som skulle kunna gå att återvinna.

Det är bättre att återvinna än att elda upp, helt enkelt.

Det här nya sopsystemet kommer att bli standard för villor och fritidshus i Norrköpings kommun från hösten 2015. Men den som tackar nej får behålla det gamla systemet. Åtminstone säger man det idag. Hur det påverkar avgiften för sophämtningen kan ingen svara på ännu. Men målsättningen är att det nya systemet ska bli bättre för både kunden och miljön.

– Vi har märkt i våra enkäter att kunderna efterfrågar bekvämlighet och närhet. Många tycker inte om att åka till returpunkterna, utan lämnar hellre soporna nära hemmet, säger Anders Karlsson.

– Visionen som vi arbetar efter är att det ska vara enkelt att leva i Norrköping, fyller Lars Svensson i.

Den enkelheten kräver av många att de ändrar placeringen av sina soptunnor. Men det gör vi så gärna för miljöns skull. Eller hur?

Så ska det gå till

Så här ska det nya sopsystemet fungera:

Du får två nya, lika stora soptunnor med vardera fyra fack för olika fraktioner (typ av avfall). I tunna nummer ett slänger du metall-, plast- och pappersförpackningar samt ofärgat glas. På tunnan hänger du ett mindre kärl för batterier och ljuskällor (lampor). Tunna 1 hämtas en gång i månaden.

I tunna nummer två slänger du brännbart avfall, matavfall, färgat glas och tidningar/returpapper. Tunna 2 töms två gånger i månaden.

Mer information på www.norrkopingvattenavfall.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om