4,9 miljoner är röstberättigade i kyrkovalet som äger rum den 19 september. Den 6 september startade förtidsröstningen, som man tror ökar i pandemitider, något som många församlingar valt att möta med utökade öppettider och handsprit på plats i förröstningslokalerna. Man kan också brevrösta.
Röstberättigad är den som är folkbokförd i Sverige, medlem i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år. I kyrkovalet, som hålls vart fjärde år, väljs kandidater till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige, vilket motsvarar nationell, regional och lokal nivå.
Valdeltagandet brukar vara lågt, men vid det förra valet, 2017, ökade det till 18 procent.
– Jag tror att det var, som många sa, att man ville ta sitt ansvar, för att inte vissa grupper skulle komma in i kyrkomötet, säger Maria Ellhar, valhandläggare vid Linköpings stift.
En nyhet i år är att högerextrema och främlingsfientliga Alternativ för Sverige ställer upp på kyrkomötesnivå.
Nomineringsgrupperna som finns att rösta på i Norrköpings pastorat är: Alla Tiders Kyrka, Arbetarepartiet Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ i Svenska kyrkan, Miljöpartister i Svenska kyrkan – De gröna, POSK - Politiskt obundna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan.
En av lokalerna där man kan förtidsrösta är S:t Johannes församlingsexpedition vid Hagebygatan.
– De första hängde på låset några minuter innan nio. Vi har haft kanske 15 personer som har kommit nu när det är en halvtimme kvar av öppettiden i dag, berättade Peter Knuthammar, valfunktionär, vid lunchtid.