Nu är det vår - det skålar vi för
NORRKÖPINGI går bjöds de boende på Apelgården i Norrköping på annat än den vanliga torsdagssoppan.Men punsch blev det. Och lax, vitt vin och jordgubbar till dessert.
I går åkte de blommiga sommarklänningarna fram ur garderoben. Det var dags för den årliga vårfesten på Apelgården. Maria Möller, snart 100, och Sonja Gustavsson skålade in våren. Från vänster: Rosemarie Hygneborn, Maria Möller och Sonja Gustavsson. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Vid 13-tiden började festen för de närmare 20 boende på servicehuset. Borden hade dukats med vita linnedukar och färgglada servetter. På menyn stod lax med örtagårdssås och vitt vin, öl eller cider som dessert serverades jordgubbar, glass och ett glas punsch.
- Vin och sprit har varit väldigt tabubelagt inom äldreomsorgen. Men det här är ju eget boende och hemma gör de som de vill. Den enda skillnaden är att de inte kan gå till Systembolaget själva, säger Tottie Gustafsson, som arbetar på Apelgården.
Att personalen lagt ned lite extra möda på festen uppskattades av de boende. Det visades inte minst genom åtgången på mat.
- Många av dem som vanligtvis äter väldigt lite, har ätit flera portioner, berättar Sussie Nyrén.
- Det är trevigt med fest och maten smakar bra, säger Sonja Gustavsson, boende på Apelgården.
Apelgården har en tradition av att ordna fester för de boende.
- Vi brukar bland annat ordna julfest, kräftskiva, korvfest. Det betyder mycket för det boende att det händer något utöver det vanliga emellanåt, säger Sussie Nyrén.