- Det är en rolig dag idag, sa landstingsdirektör Barbro Naroskyin.
De flesta andra verkade känna likadant. Landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) sa att hon tyckte att det var skönt att det inte var fuktskador som tvingat fram byggprojektet.
– Det här är ett resultat från ett verksamhetsperspektiv och jag är väldigt glad för Vrinnevisjukhusets och Norrköpings skull, sa Marie Morell.
Mats Johansson (S) som är oppositionsråd och andre vice ordförande i landstingsstyrelsen poängterade att det råder total politisk enighet kring Vision 2020.
– Det här är bra för sjukvården i Östergötland och för våra medborgare. Vrinnevisjukhuset blir en viktig länk för att uppfylla de krav vi ställer på svensk hälso- och sjukvård.
Gårdagens invigning skedde i en byggnad söder om huvudbyggnaden nära akuten. I lokalen där det spikades har det tidigare varit ett arkiv, berättar Bo Orlenius som är vårddirektör för Vrinnevisjukhuset.
Materialet från arkivet flyttas till ett centarlarkiv och i de nu till viss del redan tomma lokalerna ska det bli konferenslokaler för möten, forskning och utbildning.
Bo Orlenius förklarar att det huvudsakliga syftet med Vision 2020 är att anpassa lokalerna och verksamheten efter de förändringar som har skett sedan Vrinnevisjukhuset byggdes. De stora förändringarna som nu tar sin början beror enligt Bo Orlenius alltså inte på brister i planeringen av lokalerna när sjukhuset byggdes för cirka 30 år sedan.
– Vården har förändrats sedan dess. Det här kommer att öka patientsäkerheten och bli bättre för personalen. Vi kommer att få ett bättre flöde och en bättre samordning, säger Bo Orlenius.
Som ett av flera exempel nämner han att i det nya Vrinnevisjukhuset kommer det att finnas en röntgenavdelning i anslutning till akuten så att patienter slipper att transporteras en våning upp för att röntgas.
Lasse Pettersson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden och under flera år partiledare för Vrinnevilistan, tillkännagav att Vrinnevilistan sparat ihop 100 000 kronor som kommer att delas ut i form av ett engångsstipendium till någon som bidrar till att utveckla Vrinnevisjukhuset ännu mer till det bättre.
– Det känns kul att kunna göra något sådant här, det här är ju vår kärnfråga, säger Lasse Pettersson.
En annan som har kämpat för Vrinnevisjukhuset är Berit Malmqvist, 81.
– Jag har kämpat och kämpat för det här sjukhuset. Det var jag som såg till att bilda den där mänskliga ringen runt sjukhuset där alla människor kom och stod och höll varandras händer. Det var för att Palle Håkansson skulle göra det här till en vårdcentral, men det gick inte, för det fick han inte för mig.