Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu är det slutparkerat på trottoaren för elsparkcyklar

Slarvigt slängda elsparkcyklar på trottoaren ska nu vara ett minne blott. Från och med den 1 september får elsparkcyklar bara parkeras på cykelparkeringar eller på särskilda parkeringar för elsparkcyklar.

Rosita Mathiesen, trafikingenjör på samhällsbyggnadskontoret, vid en av de nya parkeringarna för elsparkcyklar. Än så länge finns det fem stycken i innerstaden men på sikt ska det finnas 40-50 stycken.

Rosita Mathiesen, trafikingenjör på samhällsbyggnadskontoret, vid en av de nya parkeringarna för elsparkcyklar. Än så länge finns det fem stycken i innerstaden men på sikt ska det finnas 40-50 stycken.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-09-01 06:00

Elsparkcyklar som hyrs parkeras ibland på direkt trafikfarliga sätt, eller rakt över trottoarer och cykelbanor. Regeringen har därför fattat beslut om ett parkeringsförbud på gång- och cykelbanor för elsparkcyklar. Norrköpings kommun har hittills tagit fram parkeringsplatser för elsparkcyklar på fem ställen i innerstaden. Två vid resecentrum, två vid Campus Norrköping, och en vid Chamberts plats (vid Ölstugan Tullen).

– Men det kommer säkert behövas 40 - 50 till, säger Rosita Mathiesen, trafikingenjör på samhällsbyggnadskontoret, som inte tror att det kommer att vara klart före årsskiftet.

De nya reglerna innebär att kommunen och polisen lättare kan flytta elsparkcyklar när de står parkerade på gång- och cykelbanor. Kostnaden för det hamnar sedan hos uthyrningsföretagen.

Tror du att det kommer att blir fler flyttar efter regeländringen?

– Inte direkt, det kommer att ta tid för alla att få till en bra rutin. Det handlar om att företagen ska utveckla sina rutiner för hur man ska avsluta när någon hyrt en elsparkcykel. Jag vet att flera idag har så att den som hyrt måste skicka ett foto på att cykeln är rätt parkerad.

Kommunen har kontakt med uthyrningsföretagen om var det är lämpligt att placera de särskilda cykelparkeringarna. 

– Vi fokuserar där vi ser att huvudstråken är. De allra flesta resor sker från resecentrum och upp till Campus eller till city, säger Rosita Mathiesen.

Men det är en utmaning att hitta lämpliga platser för parkeringarna.

– Många av våra cykelställ är redan överfulla. Vi försöker att hitta större ytor där det kan stå fler än tio stycken. Samtidigt måste det vara attraktiva platser. Den som hyrt en elsparkcykel vill inte gå de sista 20 metrarna utan de vill helst köra ända fram till porten de ska in i.

Regeringens beslut i frågan togs i juni och Rosita Mathiesen säger att Norrköping inte är den enda kommunen som har svårt att hinna få till de här särskilda parkeringarna. Först tänkte kommunen skapa lokala trafikföreskrifter med innebörden att regeln bara skulle gälla i innerstaden. Det har de nu gått ifrån.

– Vi vill ju att den här regleringen ska falla väl ut, att folk inte ska parkera trafikfarligt eller köra på gångbanor. Vi vill få folk att göra rätt så tidigt som möjligt och därför gör vi inga ändringar utan de ska gälla i hela staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!