Nu är det ordning på soporna
NORRKÖPINGFrån att ha varit värst i landet har nu Norrköping blivit en av de bättre städerna vad gäller ordningen vid återvinningsstationerna. Sopspanarna behövde bara granska Norrköping i drygt ett år för att de stora problemen skulle försvinna.
Återvinningsstationerna fungerar som de ska och det är viktigt att sortera materialet rätt. Peter Brunius är regionansvarig för Förpackningsinsamlingen AB och ser till att allt sköts ordentligt, både lämning och återvinning FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Det såg förskräckligt ut i Norrköping för drygt två år sedan. Det var en av de värsta städerna i Sverige på grund av att företag och människor ställde grovsopor och vanliga hushållsopor på marken vid återvinningsstationerna, berättar Göte Andersson, chefsjurist på Förpackningsinsamlingen AB.
Ett företag som gick i konkurs ställde elva tv-apparater vid en station men iaktogs i juni förra året. Han är nu en av de nio som anmälts misstänkt för miljöbrott. Det kan ge upp till 70 dagsböter om man blir dömd det vill säga 11 000 kronor vid en normal inkomst.
- Straffet visar vilket allvarligt brott det här ses som, säger Göte Andersson.
<b>Sopspanare</b>
Tre sopspanare har utfört stickprov på stationerna runt om i länet med syfte att få bort de grovsopor i form av till exempel elektronikavfall, batterier, latrinsäckar och kemikaliedunker. Det är inte de som lämnar vanligt återvinningsmaterial som anmäls av spanarna utan de som förstör vid stationerna. Spanarna har också till uppgift att hjälpa till och informera de personer som är osäkra på var de skall lägga saker. Norrköping utsattes under ett år för en intensiv övervakning som har gett resultat.
- Men det är inte helt bra ännu, folk slänger annat skräp fortfarande men inte i samma omfattning som tidigare, berättar Peter Brunius, regionsansvarig på Förpackningsinsamlingen. Det sista problemet i Norrköpingsområdet var återvinningsstationen vid Matex. Vid järnvägsspåren lite undanskymt slängdes skräp och grovsopor runt behållarna. Men efter en flytt till andra sidan, på Matex området där mer folk cirkulerar har det blivit mycket bättre.
- Folk som ställer grovsoporna på en återvinningsstation vet att de gör något olagligt för det syns så tydligt på deras beteende. De väntar tills platsen är folktom och lämnar sedan så snabbt som möjligt av soporna, berättar Göte Andersson.
<b>Fortfarande stickprov</b>
De goda förhållandena i Norrköping innebär inte att återvinningsstationerna är helt utan övervakning.
- Stickprover kommer fortfarande att utföras i Norrköping och om det visar sig att någon station missköts igen så kommer vi åter att intensifiera spaningen, säger Peter Brunius.
Det finns fortfarande en station i Norrköpings Kommun som är ett stort problem. Återvinningsstationen vid idrottsplatsen i Skärblacka har fortfarande en hög nedskräpning och bevakas nu intensivt. Men det är inte bara människor som lämnar återvinningsmaterial som avgör hur det ska se ut. Ordningen bygger på ett samarbete mellan en rad olika människor och faktorer. Vid Vilbergens återvinningsstation har snön skapat ett problem.
- Insamlingsbehållarna behöver 14 meters tom plats framför sig för att de ska kunna tömmas. Här har de skottat upp all snö från parkeringen framför tidningsbehållaren så risken är att behållaren inte kan tömmas på ett tag och att folk då ställer tidningshögar på marken runt om, berättar Peter Brunius.
Men annars är Vilbergens återvinningsstation ett bra exempel på den positiva förändringen bland stationerna i Norrköping. Förr var det skräpigt och mycket sopor runt om, nu är det oftast rent och prydligt mellan behållarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!