"Nu är det min tur"
Nu är det Anette Aspegren Güldorff, 42, som styr Ekoturen. - Jag är en mycket naturintresserad busschaufför som numera också blivit biolog, säger hon.
Nu är det Anette Aspegren Güldorffs tur. Och hon har stora planer på Ekoturen. Foto: Janne Forsby
Foto:
- Jag drog igång Ekoturen 1995, när jag var arbetslös, berättar Arrelid.
Men nu har Stefan Arrelid, som också är miljöpartist, blivit kommunalråd på heltid i Norrköping och är tjänstledig från sitt jobb som naturpedagog på Studieförbundet i fyra år.
- Men Ekoturen ska fortsätta, säger Arrelid. Åtminstone till och med 2008, då kontraktet med kommunen går ut.
Stor efterfrågan
Arrelid har dock svårt att tänka sig att Ekoturen, som är ett samarbetsprojekt mellan Norrköpings kommun och Studiefrämjandet i Östergötland, skulle upphöra när projektet går ut.
- Det finns ett stort behov och efterfrågan är stort, säger Arrelid.
I genomsnitt körs mellan 100 och 150 turer med bussen varje år. Men nu när Anette Aspegren Güldorff tar över Ekoturen, kan det bli ännu fler turer. Hon vill nämligen ge fler personer möjlighet att få åka med bussen.
- Nu är det mest skolelever. Jag vill även erbjuda turen till andra, till exempel företag och allmänhet. Får jag min vilja igenom kan det även bli föreläsningar i bussen.
I dagsläget är dock inte Ekoturens nya program klart.
Anette Aspegren Güldorff är biolog och pedagog och har den senaste tiden jobbat som naturkunskapslärare på gymnasiet.
- Och det hoppas jag kunna fortsätta med även i fortsättningen. Ekoturen-jobbet är bara på halvtid.
Sedan hon blev färdig biolog för tre år sedan har hon hjälpt Stefan Arrelid med bussen.
- Även när Ekoturen drog igång för elva år sedan anmälde jag mitt intresse. Då var jag en naturintresserad och arbetslös busschaufför.
Ekoturen är också en del av Norrköpings lokala Agenda 21-arbete.
Bussen är fält- och laborationsutrustad, ombyggd och inredd för praktiska experiment och undersökningar. Till exempel finns ph-mätare, jord- och vattenanalystestare, stereomikroskop kopplad till video -tv, kikare och diverse fältutrustning.
Bussen drivs på ett kretsloppsanpassat bränsle, rapsdiesel (RME) och är utrustad med katalysator för avgasrening samt solceller på taket.
Källa: www.ekoturen.se