Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kåta bockar i naturen – se upp i trafiken

Årets rådjursbrunst är i gång så se upp i trafiken när bockarnas beteende – och fokus – förändras. "Handjuren tar rygg på geten och släpper den inte", säger Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis i NVR, Nationella viltolycksrådet.

Under brunsperioden avsöndrar getterna en doft som får bockarna att gå i spinn. De är revirsäkrande och skaffa tjejer som gäller.

Under brunsperioden avsöndrar getterna en doft som får bockarna att gå i spinn. De är revirsäkrande och skaffa tjejer som gäller.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrköping2023-08-10 13:00

Det är full aktivitet i skogen just nu. Rådjursbrunsten pågår från slutet av juli fram tills bockjakten börjar den 16 augusti. Under den perioden kommer bockarna slåss om getternas uppmärksamhet och befästa sina revir.

– Nu är det runt, runt, runt. Grabbarna har ingen koll på något, de är helt hopplösa när de bråkar och jagar varandra och det gör det helt omöjligt att hinna reagera på vägen, säger Kenneth Kronberg på Nationella viltolycksrådet i en intervju med TT.

Getterna släpper ifrån sig en doft som bockarna tilltalas av och får dem att gå i spinn. 

– Hormonerna slår ut allt med tid. De är revirsäkrande och skaffa tjejer som gäller. Det finns vissa arter, som dovhjorten, som glömmer att äta till och med. Där dör ju många killar efter brunsten för att de inte ätit, säger Kenneth Kronberg.

Per-Anders Eriksson, Östergötlands länsansvariga polis i NVR, kan inte genom att se på statistiken bekräfta att antalet viltolyckor ökar just under brunsten. Det är snarare längre fram i höst, när det är mörkt när vi åker till och från jobbet, som olyckorna ökar. Däremot tycker han att det alltid finns skäl till att höja ett varningens finger.

– Man ska tänka på hastigheten, framför allt i gryning och skymning. Bara för att det står 90 på skylten måste man inte köra i 90. På de platser där man vet att det kan dyka upp djur ska man vara särskilt uppmärksam och ha ett rörligt synsätt, säger han. 

Han kan också se en generellt ökning av antalet viltolyckor i länet. Jämför man första halvåret i år med första halvåret i fjol ser man en ökning med 20 procent.

– Vildsvinsolyckorna ökar igen vilket tyder på att vildsvinen blir fler. 

Ytterligare ett skäl till ökningen tros vara att många har återgått till jobbet efter att ha jobbat hemma under pandemin.

– Under pandemin såg vi en tydlig nedgång och det berodde ju på att det var mindre biltrafik. Nu när folk tar sig till jobbet igen då ser vi att trafiken ökar och i takt med det viltolyckorna.

Fram till slutet av juli i år har det inträffar 313 viltolyckor i Norrköpings kommun, varav 265 är olyckor med rådjur. Hittills i augusti har det inträffat fem rådjurskrockar, men det kan vara fler då det finns en eftersläpning i rapporteringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!