Nu är det jul igen
Sista julen med gänget! Så känns det just nu på Postterminalen i Norrköping, för de 255 övervägande skolungdomar som för sista julen är med och sorterar julkort.
Nu är det full fart på julkortssorteringen på Posten i Norrköping - för sista gången, eftersom sorteringen ska försvinna i framtiden. Här är det Pernilla Öhr, närmast, och Victoria Ecer som sorterar in julkorten i respektive postfack. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Redan i år har vi minskat julsorteringsstyrkan i Norrköping med cirka 100 personer, eftersom vi har en mindre mängd julkort i år än i fjol. Det trodde vi i alla fall, men hittills har vi fått in större mängder julkort än vi räknat med, så vi får väl se om det blir någon minskning eller inte det här sista året...
<B>+ Hur länge jobbar ungdomarna med julkortssorteringen?</B>
- De anställs en vecka fram till måndagen den 22 december, men det är en mycket hektisk vecka, med sortering i skift från klockan 14 på eftermiddagen och sedan hela natten till klockan 06 på morgonen dagen därpå.
- Sista arbetspasset slutar på morgonen på måndag för då har vi förhoppningsvis sorterat upp alla inkommande julkort.
<B>+ Och om det är någon eftersläntare, som lägger på sina julkort först på måndag då?</B>
- Om man lägger på julkorten före klockan 20 på måndagskvällen, försöker vi få ut dem på tisdag. Vi fick ut alla sista minuten-kort i fjol och ska försöka hinna med dem även i år, om det inte är jättemånga, förstås.
I en av sorteringsraderna hittar vi Pernilla Öhr, 18 från Thapperska och Victoria Ecer från De Geergymnasiet:
- Det blir lite enformigt med själva sorteringen, men har man bara nån kompis att snacka med går jobbet mycket lättare.
<B>+ Inga problem med själva kortsorteringen?</B>
- Nej, inte mer än att en hel del glömt att skriva postnumret och dom korten lägger vi i en särskild hög, som den ordinarie postpersonalen får ta hand om.
Totalt i Sverige skickar vi cirka 50 miljoner julkort och paket, som distribueras just nu av Posten! För att klara detta har Posten i hela Sverige tagit in nästan 9.000 vikarier.
- Julkorten skickas under en kort, hektisk period och det är därför vi behöver det stora tillskottet av extrapersonal, säger Kenneth Johannesson, julansvarig hos Posten för hela Sverige.
I fjol ökade julkortsskickandet för första gången sedan 1998 och nådde upp till hela 48,5 miljoner julkort, en ökning med 1,3 miljoner jämfört med i förfjol. I snitt skickar varje hushåll i Sverige 20 julhälsningar var.
Mycket direktreklam
Som om inte den stora julkortsmassan skulle räcka, så får Posten också ta hand om extra mycket direktreklam, när handlarna vill nå ut med sina budskap i samband med julklappsköpen.
- Det är nästan så man vill kasta en och annan bunt julkort i Strömmen, pustade en nedtyngd brevbärare vi mötte på sin runda i Norrköping.
Men det var förstås sagt med en liten glimt i ögonvrån
- Så här extremt mycket post är det ju bara runt julen och tur är väl det...
Viktigt att komma ihåg är förstås att julkortsskickande är en viktig inkomstkälla för Posten, som i fjol sålde julfrimärken för hela 218.800.000 kronor.
<B>Fakta/ julkortens historia:</B>
1843: Det första kända julkortet skickas i England.
1870: Då började man massproducera postkort. Portot blev billigare för kort, vilket gav julkortshandeln en skjuts.
1880: Seden att skicka julkort spreds alltmera i Sverige. Redan nu fick Posten kalla in extrapersonal för att klara julkortsfloden.
1900: Jenny Nyström ritar den svenska jultomten i början av 1900-talet. Andra konstnärer som Einar Nerman och Elsa Beskow målar julkort åt konstförlag.
1910: Julkort börjar säljas via postorderföretagen. 1913 tar Åhlén och Holm 7:10 för 1.000 julkort.
1930: Julkort i visitkortsformat med ett stads- eller landskapsvapen blir vanliga nu.
1950: Den amerikanske tomten i fotsid rock vinner mark, men får snart konkurrens av gamla julkort i nytryck.
1990: Nu väljer många företag att ge pengar till välgörande ändamål i stället för att skicka julkort.
2000: Julkorten upplever en renässans och julposten ökar igen.
Källa: Nyhetsbrevet