Nu är det förkylt
NORRKÖPINGSverige hostar och nyser. Olika förkylningsvirus har anfallit.Den som inte känner sig sjuk av sin förkylning kan gå till jobbet. Men med risk att smitta sina arbetskamrater.- Tvätta händerna ofta, säger infektionsläkaren Lars Eriksson. Det är enda sättet att försöka undvika smitta.
Nu hostar och nyser vi som allra mest. Och då smittar vi vår omgivning. Men om man inte känner sig sjuk av sin förkylning och inte har ett tungt kroppsarbete, kan man ändå gå till jobbet. Om man tvättar händerna noga. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
- Den vanligaste formen med rinnande näsa, hosta och lite ont i svalget orsakas oftast av Rhino-virus, säger Lars Eriksson. Det är ett snällt virus som man inte blir särskilt sjuk av.
Men även om viruset är snällt är det smittsamt.
- Den som är nyförkyld smittar, det är inget snack om saken, säger Lars Eriksson. Till viss del är det luftburen smitta. Den som hostar och nyser sprider små partiklar omkring sig. Man brukar säga att de sprids cirka två meter sedan gör tyngdlagen att de faller till marken.
Förkylning smittar inte bara genom att den som är förkyld hostar och nyser.
- Risken för kontaktsmitta är lika stor, säger Lars Eriksson. Därför är det viktigt att tvätta händerna ofta, både för den som är sjuk och den som är frisk.Om man tar i ett dörrhandtag som någon som är förkyld just tagit i och sedan kliar sig i ögonen eller petar i näsan, är risken stor att man blir smittad. Så rådet är alltså att inte klia sig i ögonen eller peta sig i näsan.
<b>Elaka virus</b>
På hösten drabbas vi ofta av lite elakare virus.
- Det är andra virusgrenar. Då kan det vara entero-virus som bland annat sprids via tarmen. Entero-virus har ett brett spektrum och ger allvarligare förkylningssymptom än Rhino-virus. Förutom rinnande näsa och hosta, kan man få ont i kroppen och feber. Lättare magproblem är vanligt. Man kan också få utslag i form av blåsor och det är heller inte ovanligt med hjärnhineinflammation.
Råden är desamma här när det gäller att undvika smittspridning.
- Men här är ju även avföringen smittsam.
Vanlig förkylning ska gå över på några dagar.
- Först känner man "nu blir jag förkyld". Sedan blir man sämre under ett eller två dygn. Därefter känner man att man håller på att bli bättre, även om det kan ta längre tid innan man är helt återställd. Speciellt hosta kan ju hänga kvar länge.
<b>Bakteriell infektion</b>
Ibland kan virusinfektionen gå över till en bakteriell infektion. Även den går ofta över av sig själv. Men ibland kan man behöva antibiotika.
- Ofta har man blivit bättre, men sedan blivit sämre igen. Snuvan blir varig och man hostar upp gult och grön. Det gör ont i bihålorna och man är trött och svettig. Ibland blir det regelrätt bihåleinflammation eller till och med lunginflammation.
Bakteriella infektioner smittar inte lika lätt som virus.
- Det beror på att det är bakterier som vi har runt omkring oss hela tiden, säger Lars Eriksson. Normala, friska slemhinnor står emot bakterierna.
Än så länge har inga fall av influensa upptäckts i Norrköping.
- Vi har haft några misstänkta fall och tagit prover, men det har inte varit influensa. När man drabbas av influensa gäller det att ta hand om sig själv. Det är en allvarlig sjukdom, som främst smittar genom kontakt. Det räcker att sitta bredvid någon på bussen som är sjuk för att själv bli smittad. Influensa smittar också innan den har brutit ut.
<b>Bör vaccinera sig</b>
Lars Eriksson tycker att alla över 65 år ska vaccinera sig mot influensa. Plus givetvis de vanliga riskgrupperna, hjärt- och lungsjuka, människor med svår diabetes och alla som är transplanterade.
- Det finns andra grupper också. Men det är ju människor som går hos doktorn regelbundet. Tyvärr är vi dåliga här i Sverige på att vaccinera riskgrupperna.
När influensan slår till går inte att säga.
- Någon gång under vintern, säger Lars Eriksson. Det är allt vi med säkerhet vet.