Norrköpingspolis: Kritiken mot polisledningen i Västra Götaland befogad

NORRKÖPING
Polismyndigheten i Västra Götaland får stark kritik av Göteborgskommittén. Dålig planering, ledning och kommunikation är några av punkterna som kritiserats. Jan-Erik Fors, polisinspektör på utryckningsenheten i Norrköping var med som gruppchef under EU-kravallerna i Göteborg och tycker att kritiken är befogad.

Polisen i Norrköping och Östergötland har inte haft problem med utustning på flera år. Alla har sin egen personliga utrustning, berättar Jan-Erik Fors, polisinspektör på utryckningsenheten i Norrköping, som var med EU-kravallerna i Göteborg för snart två år sedan.                                           FOTO: JANNE FORSBY

Polisen i Norrköping och Östergötland har inte haft problem med utustning på flera år. Alla har sin egen personliga utrustning, berättar Jan-Erik Fors, polisinspektör på utryckningsenheten i Norrköping, som var med EU-kravallerna i Göteborg för snart två år sedan. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-01-17 00:00
- Det var det värsta jag varit med om i mitt 30 åriga yrkesliv, berättar Jan-Erik Fors när han minns försommardagarna 2001.
Från början var det inte planerat att han skulle delta vid EU-toppmötet. Men han blev snabbt extrainkallad efter den första sammandrabbningen mellan polis och stenkastande demonstranter. EU-toppmötet blev kaotiskt både för polis, demonstranter och Göteborgsbor. Kritik har riktats åt alla håll och i tisdags presenterade Göteborgskommittén utredningen om polisens agerande vid toppmötet. Stark kritik riktas bland annat mot planeringen av de polisiära insatserna, stora brister i samordningen, dålig kommunikation och att Rikspolisstyrelsen borde ha tagit över ansvaret. Från början ville polismyndigheten i Västra Götaland inte ha någon hjälp utan ville sköta allt på egen hand. Extra polis hade inkallats även från Östergötland för att stå stand by, vid sidan av om de skulle behövas.

<b>För få poliser</b>
- Men det var ju alldeles för få poliser. Jag tycker de borde ha förstått att det skulle sluta så här. Åtminstone så borde de ha förutsatt det värsta och inte tvärt om som nu var fallet, säger Jan-Erik Fors upprört och håller med om att planeringen kunde ha varit mycket bättre.
- Dessutom borde poliserna från början ha legat mycket lågt, arbetat oprovocerande som man lär ut vid sammandrabbning med folkmassor, förklarar han vidare.
Ett påpekat problem är att polisen i Sverige inte har samma träning eller utbildning vad gäller arbete med folkmassor. När 2 000 poliser tvingas samarbeta som i Göteborg uppstår det lätt problem.

<b>Inte samma taktik</b>
- Man har inte samma taktik eller tankesätt, säger Jan-Erik Fors, men påpekar att Östergötland idag ligger bra till med kontinuerlig träning och utbildning.
En brist i Göteborg var också polisens utrustning. Många fik akut köpa utrustning i Göteborg. Men detta har aldrig varit ett problem i Norrköping och Östergötland som sedan drygt sju år tillbaka har en personlig utrustning med bland annat hjälm, kläder och batonger.
Upplevelserna under de fyra dagar som Jan-Erik Fors var i Göteborg glömmer han aldrig. Utan fungerande polisradio och med en dålig kommunikation mellan poliserna blev arbetet mycket kaotiskt.
- Kommunikationen var ett stort problem. Det var svårt att höra vad de andra sa och polisradion gick inte att använda, förklarar Jan-Erik Fors.

<b>Tappade radion</b>
En polisman tappade sin polisradio som plockades upp och användes för att skicka så kallade riktade anrop som störde all kommunikation som förekom. Göteborgskommittén har också kritiserat toppstyrningen, att samtal inte fungerade mellan säkerhetspolisen och polismyndigheten. Men det vill inte Jan-Erik Fors säga något om.
- Det vet jag alldeles för lite om för att säga om det fungerade bra eller dåligt, förklarar han.
Kommittén föreslår genom sitt betänkande att det skall vara en utökad utbildning vid stora politiska möten och samordning av polisens resurser. Vikten av ett nytt kommunikationssystem fastlås också. Men diskussionen som förs om att använda tårgas eller vattenkanoner tror inte Jan-Erik Fors så mycket på.

<b>Mycket annat folk</b>
- Vid EU-toppmötet var det så mycket annat folk som rörde sig på gatorna. Nyfikna föräldrar med små barn och gamla människor som var på väg hem och de här kanske inte skulle klara tårgas, förklarar han och föreslår främst en enhetlig träning och utbildning över hela landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om