Par frias för droger i vindsförråd – tillhörde en vän

Det Norrköpingspar som stått åtalade för grovt narkotikabrott efter att droger hittats i deras vindsförråd frias. Döms görs istället mannens barndomsvän.

I ett badkar i parets vindsförråd hittades en påse med nära två kilo amfetamin och drygt ett halvt kilo cannabisharts. Paret menade att de inte vetat om narkotikan och tingsrätten ger dem rätt.

I ett badkar i parets vindsförråd hittades en påse med nära två kilo amfetamin och drygt ett halvt kilo cannabisharts. Paret menade att de inte vetat om narkotikan och tingsrätten ger dem rätt.

Foto: Polisen

Norrköping2024-08-16 01:00

Det var den 9 april i år som barndomsvännen, en 38-årig man, greps efter att polisen uppfattat honom som narkotikapåverkad. I hans lägenhet hittade polisen sedan narkotika gömd i en plastpåse bakom fläktkåpan ovanför spisen.

Samtidigt gjordes även en husrannsakan hemma hos hans vän – en 39-årig man boendes i en lägenhet på Söder. Hans jämnåriga sambo låg och sov då polisen knackade på dörren.

I lägenheten hittade polisen rester av narkotika och i parets vindsförråd hittade polisen ytterligare stora mängder narkotika – som hade många likheter med den hemma hos barndomsvännen, bland annat samma säregna etikett. 

Paret greps och häktades. Kvinnan släpptes dock kort därefter, medan sambon satt häktad fram till slutet av maj.

undefined
Narkotikan som hittades hemma hos den 39-årige mannen. Påsen innehöll cirka 600 gram amfetamin och över 1 kilo cannabisharts.

Norrköpings tingsrätt har nu kommit fram till att paret är oskyldigt vad gäller narkotikan på vinden. Paret har berättat att de låtit barndomsvännen till mannen i paret bo hemma hos dem då han haft det trassligt. Eftersom lägenheten är liten fick han nyckel till deras vindsförråd för att förvara sina kläder där. Att deras DNA hittades på den plastpåse som narkotikan på vinden låg i, förklarar de med att barndomsvännen måste ha tagit påsen från deras lägenhet. Ingen av dem kände till narkotikan i vindsförrådet och kvinnan säger att hon hade ringt polisen om hon fått veta detta.

Barndomsvännen tar också på sig hela skulden för narkotikan på vinden. Han säger att han inte berättat för paret att den var där och att han tagit plastpåsen från deras hem.

Både mannen och kvinnan i paret frias därför från misstanken om grovt narkotikabrott, medan barndomsvännen döms.

Barndomsvännen döms också för en rad andra brott: brott mot knivlagen, grovt bedrägeri, rattfylleri och flera penningtvättsbrott. För detta får han fyra år och sex månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd till två företag och två privatpersoner, totalt rör det sig om över en halv miljon kronor.

Mannen i paret frias visserligen för det grova narkotikabrott för drogerna på vinden, men döms för två andra narkotikabrott. Han döms till skyddstillsyn och måste genomgå en missbruksbehandling. Han har själv nekat till missbruk, men går med på att genomgå behandlingen.

Överklagan ska göras senast den 2 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!