Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpingskvinna tvättade pengar: "Jag var desperat"

Genom falska annonser och lögn om ett miljonarv lurades fem personer från olika håll i landet på totalt över 100 000 kronor. Pengar som landade på Norrköpingskvinnans konto för att sedan, i de flesta fall, föras vidare utomlands.

En kvinna från Norrköping har dömts för sex fall av penningtvätt. Själv säger hon sig ha blivit hotad och utpressad.

En kvinna från Norrköping har dömts för sex fall av penningtvätt. Själv säger hon sig ha blivit hotad och utpressad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Gorm Kallestad, Johan Nilsson/TT

Norrköping2024-02-24 05:00

Norrköpingskvinnan, som är i 50-årsåldern, var desperat. Hon lever med skuldsanering och behövde matpengar. Så beskriver hon själv i polisförhör bakgrunden till att hon under förra året valde att ta ett lån på 20 000 kronor via Facebook. Ett lån som enligt henne blev starten på den penningtvätt hon aldrig förstod att hon stod i centrum av.

– Jag var godtrogen. Jag trodde allt var i sin ordning. Jag trodde att det var så här det gick till när man tog lån utomlands, säger kvinnan i polisförhör.

Hon såg en annons på Facebook om möjligheten till ett kostnadsfritt lån och ansökte om 20 000 kronor. Lånet beviljades, hon fick en återbetalningsplan och pengarna på sitt konto. Det var emellertid bara början vad gäller insättningar av pengar på kvinnans konto.

– Då började något som de kallade för försäkringsföreskrifter. Jag skulle få insättningar från privatpersoner och föra vidare de pengarna, säger kvinnan.

undefined
Genom falska annonser om vedförsäljning lurades flera personer att föra över pengar till Norrköpingskvinnans konto.

Bakom de så kallade försäkringsföreskrifterna dolde sig dock bedrägerier. I fyra fall var det privatpersoner som svarat på annonser om att köpa ved på Marketplace på Facebook. Namnen på säljarna varierade, men tillvägagångssättet var exakt detsamma. Köparna betalade i förskott, pengarna fördes över till Norrköpingskvinnans konto, men ingen ved levererades. Det handlade om från knappt 5 500 kronor till nästan 10 000 kronor per överföring.

I det sista fallet blev en man i 60-årsåldern, boende i södra Sverige, kontaktad av en kvinna som utgav sig för att vara dödssjuk och som ville att mannen skulle bli hennes arvinge. Hon sa sig vara god för 9,6 miljoner kronor.

Mannen tyckte kvinnan verkade trovärdig och fick kontakt med hennes "förvaltare". Mannen uppmanades att betala ett arvode till förvaltaren på 7 500 kronor, det var den första av en rad överföringar han sedan gjorde till olika konton under en och en halv månad förra sommaren. Två av dessa överföringar, på 50 000 respektive 20 000 kronor var till Norrköpingskvinnans konto.

undefined
Utdrag ur konversationer mellan bedragaren och en målsägare kring försäljningen av ved på Facebooks säljforum Marketplace.

Totalt rör det sig om sex överföringar på sammanlagt 101 000 kronor till kvinnans konto. Pengar som hon sedan blivit ombedd att dela upp och skicka vidare. När hon ifrågasatte menar hon att hon blev hotad.

– Om jag inte gjorde som de sa skulle de stå utanför min dörr, strypa mig i sömnen och meddela Interpol, bland annat, säger hon i förhör.

Norrköpingskvinnan nekar till brott i alla sex fallen och bestrider alla erättningsanspråk, hon menar att hon inte agerat med uppsåt och att pengarna inte kom henne till godo.

– Jag har inte använt pengarna överhuvudtaget. Jag har inte haft någon nytta av dom, säger hon i förhör.

undefined
Norrköpingskvinnan påstår att hon blivit hotad av personerna bakom låneföretaget. Bland annat ska de ha hotat med att anmäla henne till Interpol.

Rätten är av en annan åsikt. I början av februari dömde Norrköpings tingsrätt henne till 70 dagsböter om 60 kronor, totalt 4 200 kronor, för sex fall av penningtvätt. Dessutom ska hon betala tillbaka de drygt 101 000 kronorna till de drabbade personerna.

Rätten menar att kvinnan har haft skälig anledning att anta att pengarna härrörde från brott eller brottslig verksamhet. Det faktum att hon ska ha blivit hotad när hon ifrågasatte transaktionerna utgjorde inte en nöd eller nödvärnssituation som kan rättfärdiga hennes agerande.

Kvinnan gjorde själv en anmälan om utpressning mot personerna bakom låneföretaget. En anmälan polisen la ner då de inte ser att någon kommer kunna åtalas för brottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!