Coronapandemin slår hårt mot det svenska näringslivet. I mars ökade antalet konkurser i landet med 27 procent jämfört med samma månad förra året, enligt siffror från Kreditrapporten. I april var ökningen ännu större: 45 procent.
– Läget för många företag är allvarligt och det finns få positiva tecken i nuläget, säger Harald Stjerna, på kreditupplysningsföretaget Syna i ett uttalande.
– Det mesta talar för att antalet konkurser även de närmaste månaderna kommer att vara stort.
I mars sågs dock ingen ökning av antalet konkurser i Östergötland. Christian Berger, vd för Östsvenska handelskammaren, sa då att det kunde bero på eftersläpning:
– Det är inte helt otroligt att företag ser att pengarna håller på att ta slut, men det är lite för tidigt att dra några slutsatser. Första åtgärderna infördes 11 mars och effekterna har inte synts helt än, sa han.
Men nu börjar ökningen synas. Under april månad gick 24 östgötska företag i konkurs, att jämföra med förra årets 17. Konkurserna drabbar minst 100 anställda. I Norrköping var det sju företag, vilket är i stort sett samma antal som under april förra året, men ser man till hela året är det en liten ökning även här: totalt 19 företag. Sedan i mars, då krisen började, rör det sig om följande norrköpingsföretag: Usra Fine Food, Department of fun consulting, KF Geo, Norrköpings Gravyr & Skylt, LA Väskor, Näckros AB, Waterman i Östergötland, Peter Löthman Konsult AB och iCall Sweden.
Andra östgötska företag som konkursat i krisen är bland andra Harryskompaniet i Linköping med 32 anställda, Wärdshuset i Gamla Linköping med 10 anställda, Hertzmans Rörservice i Åby med 7 anställda, Prison Island i Linköping med 4 anställda och MH:s Damshop i Finspång med en anställd.
Tre branscher är överrepresenterade bland konkurserna, rapporterar Syna: restaurangverksamhet, slutbehandling av byggnader och konsulttjänster till företag. Vilka branscher som kommer drabbas hårdast framåt är ännu svårt att säga, men klart är att krisen kommer fortsätta att påverka.
– En erfarenhet som vi redan nu kan dra, är att så gott som ingen bransch går obemärkt genom den kris vi är mitt uppe i. Alla är drabbade av corona, både små och stora företag, om än inte alltid lika hårt, säger Harald Stjerna.