Nu överklagas domarna mot en av männen till Högsta förvaltningsdomstolen. Skatteverket har tidigare argumenterat för att mångmiljonvinster slussats ut från företaget genom "en serie konstlade transaktioner" med företag i Peru.
Norrköpingsföretagarna var delägare i ett peruanskt bolag, som i sin tur har ägt andelar i ett svenskt dotterbolag. Vid deklarationen för inkomståret 2007 lämnade de uppgifter om att man har erhållit så kallad skiftesutdelning i samband med att det peruanska bolaget likviderades. Företagarna menade att denna skiftesutdelning om sammanlagt nästan 18 miljoner kronor vardera, inte har varit skattepliktig i Sverige – och fick med sig en friande dom i kammarrätten.
Enligt överinstansen borde Skatteverket, som inledde processen 2011, ha börjat utreda de peruanska pengarna tidigare – eftersom männen redovisat allt i sina deklarationer 2007.
Därför kunde den så kallade skatteflyktslagen inte heller tillämpas, enligt den friande domen.
En av de två Norrköpingsföretagarna sa då, i november förra året, så här till Folkbladet:
– Det har varit en jobbig tid för oss båda. Så här i efterhand kan konstateras att vi hade en dålig ekonomisk rådgivare som försatte oss i den här situationen även om vi till sist fick rätt. Vi har ju inte tjänat en krona på det här, jämfört med om vi låtit företaget vara kvar i svensk ägo. Nu vill vi bara se framåt igen.
Skatteverket begär nu att få anstånd till den 16 februari 2015 med att utveckla grunderna för sin talan och inkomma med skälen för prövningstillstånd.
Om Skatteverket vinner tvingas företagaren att betala runt sju miljoner kronor i skatt.