Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpingsföretag slipper kritik efter DO-granskning

DO friar ett Norrköpingsföretag från misstankar om bristande tillgänglighet. Ord står mot ord och då har myndigheten valt att lägga ned ärendet.

Diskrimineringsombudsmannen har undersökt om ett Norrköpingsföretag ska ha agerat diskriminerande mot en anställd när den tvingades dela rum med en arbetskamrat. Företaget frias.

Diskrimineringsombudsmannen har undersökt om ett Norrköpingsföretag ska ha agerat diskriminerande mot en anställd när den tvingades dela rum med en arbetskamrat. Företaget frias.

Foto: David Skoog

Norrköping2023-12-17 14:00

En anställd på ett företag i Norrköping anmälde sin arbetsgivare till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för bristande tillgänglighet efter att ha tvingats till att dela rum med en kollega. Det var också stopp för att jobba hemifrån. Något som den anställde hade kunnat göra tidigare. Förändringarna infördes i samband med en omorganisation.

Med sin ADHD-diagnos hade den anställde svårt att koncentrera sig om hen inte fick vara ensam på sitt rum. Hen behövde också kunna jobba hemifrån dagar då tillståndet var sämre. I sin anmälan menade den anställde att det var diskriminerande att tvingas in i något som hen sluppit undan tidigare med hjälp av arbetsgivaren. Förändringen kom också när företaget bytte chef.

Diskrimineringsombudsmannen har gått igenom ärendet och konstaterar att ord står emot ord när det gäller ärendet. Arbetsgivaren menar nämligen att den anställde inte har haft några krav på tillgänglighet innan organisationsförändringen. Kraven om avskildhet kom först efter det stod klart att hen skulle dela rum. Samtidigt ska den anställde ha gått med på att prova att sitta tillsammans med en arbetskamrat i ett gemensamt rum.

DO konstaterar att ord står mot ord och att det inte finns något som talar för att den anställdes version skulle vara sannare än arbetsgivarens. Därför frias företaget och ärendet är därmed nedlagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!