Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpingsbröderna tar över lokala krogen

Saliga Munken plockar ned skylten på Sankt Persgatan. Med konceptet Ölstugan Tullen öppnar norrköpingsbröderna Jakob sin första restaurang i gamla hemstaden.

Andreas och Mattias Jakob framför Saliga Munken som inom kort kommer att heta Ölstugan Tullen.

Andreas och Mattias Jakob framför Saliga Munken som inom kort kommer att heta Ölstugan Tullen.

Foto: Privat

Norrköping2021-10-02 18:00

Mattias och Andreas Jakob från Norrköping byggde ett restaurangimperium i Göteborg.

Utvecklingen av företagsidén fortsatte med tre krogar i Stockholm.

Nu, elva år efter starten, gör Ölstugan Tullen entré "hemma" i Norrköping.

– Det känns helt rätt. Jag har varit här på Munken som gäst flera gånger tidigare. Vi tycker det ska bli jättekul och självklart är det också en stor utmaning, berättar Andreas Jakob, 42.

Andreas och storebror Mattias, 44, växte upp i Norrköping på 80-talet. Grabbarna spelade fotboll i Smedby AIS och jobbade extra i föräldrarnas restauranger på kvällar och helger. Ja, Andreas hann även med några år som frilansjournalist på Folkbladets sportredaktion. Då med familjenamnet Sonar i sin byline.

Mattias drog till Göteborg redan 1997 och åtta år senare gick flyttlasset för lillebror. Där är man nu väletablerade på den västsvenska krogkartan.

Man har startat upp inte mindre än åtta restauranger i kedjan som heter Ölstugan Tullen med fokus på husmanskost och svenskt öl. Den allra första etablerades på Andra Långgatan 2010.

– Det ska vara enkelt och lättillgängligt. "Kom hit och var dig själv", liksom. Ett ställe där du kan börja eller avsluta kvällen, menar Andreas Jakob.

Enligt honom var det bara lyckliga tillfälligheter som gjorde att man tar över efter Saliga Munken, som ägts och drevs av Sacco Chanko sedan 2013.

– Redan i nästa vecka börjar vi riva inredningen och bygga upp den nya, som blir lik den vi har i övriga restauranger.

Som vanligt är det Stefan Hagström som designar interiören. Enkelt och avskalat är honnörsord i Ölstugan. En pikant detalj är att det inte finns speglar på ölstugornas toaletter.

– Det är några som frågat varför vi inte har det, men svaret är att vi vill att folk helt enkelt ska få vara sig själva. "Va´en go gubbe bara", säger Andreas som uppenbarligen snappat upp en del klassiska Göteborgsuttryck under sin tid i väst.

När öppnar ni?

– Mattias, som är optimist, tror att vi ska vara klara om två månader. Själv säger jag tre, haha.

Bröderna är ensamma ägare av bolaget.

– Mattias är vd och hjärnan bakom kedjan. Jag är väl mer en operativ kugge. Han är verkligen elden, min storebror.

Inom kort öppnar en Ölstugan Tullen i Borås och snart är det också Linköpings tur.

Blir det kul att komma hem?

– Ja, verkligen. Mamma är nog allra gladast, slutar Andreas Jakob.

Karta: Sankt Persgatan 134
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!