Åklagaren ansåg vid rättegången att tre av dem, 35, 37 respektive 44 år gamla, gemensamt och i samförstånd, i samband med införseln till Sverige, brutit mot ett särskilt föreskrivet förbud mot införsel av narkotika. Preparatet kom till Sverige med post till Arlanda, för att sedan skickats vidare till Norrköping där det hämtades på ett utlämningsställe – av 35-åringen. Två andra misstänkta väntade i en bil.
Två civilklädda poliser, som fått tips om att ett paket med olagligt innehåll fanns att hämta ut, grep de tre männen när de satt sig i en bil för att köra iväg.
35-åringen visste inte att det rörde sig om olagliga preparat, "hjälpte bara till för den som skulle lösa ut paketet saknade legitimation."
Den 31-åriga kvinna, som paketet var adresserat till och som gjort inbetalningar till den kinesiska leverantören, förnekade också brott. Hon säger sig inte ha en aning om varifrån det olagliga paketet kom ifrån.
Och att skylla ifrån sig fungerade för kvartetten.
Åklagaren lyckades inte övertyga tingsrätten vem som står bakom smugglingen, eller att de inblandade visste att drogerna var olagliga, så ingen av de inblandade döms för det brottet. Drogen kunde dessutom varit laglig när den beställdes – för den narkotikaklassades inte förrän i mitten av januari och exakt när den beställdes har inte kunnat fastställas.
Samtliga personer är sedan tidigare kända av polisen – i första hand för missbruk – och två av dem tvingas avtjäna fängelsestraff.
35-åringen döms till fyra månaders fängelse för misshandel, stöld och ringa narkotikabrott. Han har, helt oprovocerat, med knutnäve slagit till en person på en buss, och vid ett tillfälle har han stulit elektronik i ett köpcentrum.
44-åringen döms för bland annat ringa narkotikabrott skadegörelse och rattfylleri till tre månaders fängelse.
37-åringen döms till dagsböter för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra föremål och ska också börja avtjäna ett tidigare utdömt fängelsestraff på ett år.
Kvinnan får dagsböter för ringa narkotikabrott och ska också få vård för sitt missbruk.
tim.sodergren@folkbladet.se
011 – 200 443