Norrköpingsbo slår larm om kaos vid ambassad
- Människor som vill få visum för att hälsa på sina släktingar i Sverige tvingas ställa sig i kö klockan fyra på morgonen, berättar Mehdi Moghadassi, som bor i Norrköping och är svensk medborgare.
Mehdi Moghadassi blev upprörd när han såg de långa köerna utanför svenska ambassaden i Teheran. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Sist följde jag med en vän till svenska ambassaden, berättar han. Hon ville ha visum för att kunna hälsa på sin syster här i Norrköping.
Tidigare har det räckt att skriva ett brev till ambassaden, som då skickat tillbaka en blankett.
- Man fyllde i blanketten och skickade tillbaka den, säger Mehdi Moghadassi. Efter några dagar fick man sitt tillstånd och kunde resa till Sverige.
Men nu har reglerna ändrats.
- Man måste gå till ambassaden redan klockan fyra på morgonen och stå i kö i ungefär fem timmar. Då får man sitt namn uppskrivet och en tjänsteman säger att man ska komma tillbaka om en månad.
Skriker och gråter
Men efter en månad börjar hela proceduren om igen.
- Flera av mina vänner har råkat ut för att personalen på ambassaden inte hittat deras namn på listan när de kommit tillbaka. Då är det bara att komma tillbaka och ställa sig i kö klockan fyra på morgonen igen.
Mehdi Moghadassi berättar om uppslitande scener utanför ambassaden.
- Folk skriker och gråter i kön. Många har barn med sig, som tvingas ligga och sova i kön. Man tror ju att Sverige är ett humant land. Men det är svårt att tycka när man varit på svenska ambassaden i Iran.
Nadia Iousri, som själv kommer från Norrköping, är andre ambassadsekreterare på svenska ambassaden i Teheran.
Polisens listor
- Just nu är det hur lugnt som helst här på ambassaden, berättar hon. Men trycket är väldigt hårt under maj, juni och början av juli. Då har iranierna semester och då vill de åka och hälsa på sina släktingar i Sverige.
Ambassaden tar emot 120 besökare som vill ha visum varje dag.
- Det är 80 privatpersoner och resten affärsviseringar, säger Nadia Iousri. Vi har ett begränsat antal anställda och har inte möjlighet att ta emot fler. Då ställer sig så klart människor i kö tidigt för att vara säkra på att komma in.
På svenska ambassaden känner man till de listor som Mehdi Moghadassi berättar om.
- Men ambassaden har ingenting med listorna att göra, berättar Nadia Iousri. Det är ett rent missförstånd. Vi fick veta att diplomatiska polisen, den del av poliskåren här i Iran som är satt att bevaka ambassaderna, förde egna listor. Folk hörde av sig till oss och klagade på att de fått betala för att skriva upp sitt namn på en lista. Men vi har ingenting att göra med vare sig några listor eller diplomatiska polisen.
Personalen på ambassaden protesterade mot listorna hos utrikesministeriet.
- Och då försvann alla listor, säger Nadia Iousri. Tyvärr måste den här mannen och hans släkting kommit innan vi fått stopp på de här listorna.
Drygt 70 procent av alla som söker visum till Sverige får det godkänt.
- För att få visum ska man vara nära anhörig till den man vill besöka. Om det gäller hela familjer eller unga, ensamstående personer måste besöket vara angeläget. Men det finns så klart alltid undantag.
Slipper köa
Mehdi Moghadassi är upprörd över att vänner till honom fått avslag på sin ansökan utan någon motivering.
- Det beror på att vi är en svensk myndighet och därför skriver alla beslut på svenska, säger Nadia Iousri. Vi tycker inte det är någon mening att skicka ett beslut på svenska till någon som vi vet inte kan svenska. Men alla som vill får ta del av hela beslutet. Vi är väldigt generösa med det.
Nadia Iousri vill ge alla visumsökande i Iran ett gott råd.
- Man kan faktiskt söka visum tre månader innan man ska åka. Jag rekommenderar alla som tänker söka visum till Sverige nästa sommar att söka i god tid. Då slipper de stå i långa köer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!