Mannen, som är i 40-årsåldern, åtalades i slutet av förra året för skattebrott och trolöshet mot huvudman, grovt brott, och döms nu till fängelse i ett år och tio månader. Tingsrätten skriver bland annat att brottet kan anses vara grovt med tanke på att mannen, som under perioden för brotten hade en hög post inom företaget, missbrukat sin förtroendeställning och skadat bolaget. Mannen har både använt falska handlingar och vilseledande bokföring.
Mannen har erkänt att han tillskansat sig varor och tjänster för närmare 800 000 kronor på företagets medel. Det handlar bland annat om byggtjänster.
Han har också gjort inköp till kunder, för sammanlagt 375 000 kronor. Där anser mannen inte att det skadat företaget, eftersom det rört sig om "smörjtjänster", som på sikt skulle generera fler intäkter till företaget. Den kulturen, "tjänster och gentjänster", har enligt den dömde mannen funnits inom företaget. Det förnekas dock av dagens ledning.
Hur resten av pengarna, drygt en halv miljon kronor, försvunnit ur företaget anser den högt uppsatte chefen inte att han har med att göra.
Brotten upptäcktes när företaget, som är ett av Norrköpings största i sin bransch, ändrade sitt bokföringsystem i början av 2014.
Om skattebrottet skriver tingsrätten att mannen, via sitt privata företag, utfört konsultarbete som han fått drygt 130 000 kronor för – men aldrig redovisade i inkomstdeklarationen 2013. Mannen hävdar att han "glömt" fakturan. Den förklaringen köper inte rätten utan konstaterar att det är osannolikt att mannen skulle glömt den enda fakturan under just det taxeringsåret...
Tingsrätten ger även polisutredningen en känga.
"Förfarandet är anmärkningsvärt amatörmässigt och strider helt mot de gängse förhörsmetoder som sedan länge är praxis. Ytterst blir konsekvensen den att förhören helt eller delvis kan mista sin betydelse, vilket går ut över åklagarens möjlighet få framgång i domstolen."