Det enda som idag finns kvar i Norrköping av Strömma, och därmed av textilepoken, är själva namnet. Strömma Fabriksbutik lever kvar i samma byggnad vid Fiskebyvägen, där Strömma Sweden länge höll till.
Den butiken såldes emellertid för några år sedan till Textil in West. I den mån gamla Strömma alls kan sägas leva kvar här, är det således bara till namnet.
Strömma Sweden ska nu få tjäna som utgångspunkt för en tidsresa baklänges, genom Norrköpings textilhistoria.
Alltså: Från slutet - och till början!
Det här året hade knappt hunnit inledas, när Strömma Sweden AB försattes i konkurs.
Företaget hade, med vd och tre anställda, sålt produkter från Borås Wäfveri på export. Men när detta anrika företag självt gick konkurs i november, blev situationen ohållbar.
- Före vår egen konkurs sålde vi inkråmet, sådant som varumärket och kundrelationerna, till ett annat företag, säger Strömma Swedens vd Kjell Selhag till Folkbladet.
Kvar i bolaget fanns då bara skulderna.
- I ett sådant läge kan man ibland sälja till något bolag, som gjort stora vinster som de då kan kvitta mot förlustbolaget. Men vi hade tyvärr inte den möjligheten utan blev tvungna att gå i konkurs, säger Selhag.
Det var i maj 2009, som han och några kompanjoner köpte loss Strömma Sweden från just Borås Wäfveri, där Selhag dessförinnan var anställd.
Strömma Sweden i Norrköping hade då under Borås Wäfveris ägarskap genomlidit 17 år av tillbakagång.
Fram till 1998 hade här i Norrköping också återfunnits designstudio, kontor och marknadsavdelning, utställningshall, lager. Men det året flyttades allt detta över till Borås.
Ändå var det här ett mindre slag än det, som kom år 1992. Då tog Borås Wäfveri över hela Strömma - fast bara för att omgående lägga ner all produktion i Norrköping.
Men vidare bakåt i tiden ser vi, att den kompletta fabriksanläggning Borås Wäfveri den gången tog över, i sin tur bara var en rest av något som varit betydligt större. År 1992 hade Strömma Sweden 180 anställda. Men hösten 1971 hade det varit 300.
Då var den noteringen ändå bara en annan anhalt på nedgångsvägen. Såpass nyligen som slutet av 1960-talet hade 500 personer jobbat där vid Fiskebyvägen. Det fabrikskomplexet - samma som alltjämt finns kvar, tillbyggt i samband med Ericssons korta 90-talssejour där- hade tagits i bruk år 1963.
Då hade det varit nybyggt, på sitt sätt alltså en framtidssatsning. Men likväl, i perspektivet bakåt, också en fortsättning på branschens inledda utförsbacke.
Det som hade hänt var, att Göteborgsföretaget Gamlestaden köpt in sig i den tynande Norrköpingtextilen. Företaget slogs samman först år 1961 med "Tuppen", och året efter med Holmentextilen.
I samband med utflyttningen till Fiskebyvägen gick Gamlestaden samman med Strömma, ett Blekingeföretag som varit i textilbranschen alltsedan 1830-talet. När Strömma nu gjorde sin entré i Norrköping, fick den nya fabriken på Fiskebyvägen till en början heta Gamlestaden/Strömma.
Vid flytten tömdes ett antal fabriker i innerstaden. För Holmens del rörde det sig om bomullsspinneriet och "Strykbrädan" inne på Kvarnholmen.
"Tuppen", vars bolagsnamn var Norrköpings Bomullswäfveri AB, var med sin lakansväv ett av landets mest kända varumärken. Företaget hade två olika fabriker vid Strömmen. Dels en ståtlig byggnad mittför Refvens grund, där sedan 1980-talet radhus återfinns. Och dels det byggnadskomplex, som idag utgör större delen av Norrköping Science Park vid Korsgatan.
Överhuvud taget hade Norrköpingstextilen efter andra världskriget upplevt en högkonjunktur utan like. Men storhetstiden hade varat betydligt längre än så.
Om vi nu raskt nystar vår slitstarka tidstråd riktigt långt tillbaka finner vi där, att i februari år 1853 bildades Norrköpings allra första aktiebolag,
Det var då den moderna storindustrin inledde sitt kraftfulla genombrott, som på några få år skulle helt stöpa om stadslandskapet längs Strömmen.
Detta första aktiebolag var just Norrköpings Bomullsväfveri AB, det blivande "Tuppen". Strandtomten vid Refvens grund hade år 1847 köpts av Oscar Wilhelm von Schmalensee, en av företagets grundare. I strömkröken uppfördes det nya, mäktiga fabrikshuset.
Vid den här tiden vaknade också gamla Holmens Bruk till förnyat liv. År 1854 bildades aktiebolaget - och sedan byggdes på Kvarnholmen det nya bomullsspinneriet, som var Norrköpings största fabriksbyggnad när den togs i bruk år 1857.
Där huserar idag Campus´ lärarutbildning. Livet går, som alltid, vidare. Och därmed är vi med ens tillbaka i nutid igen.