Norrköpings stora dopningsproblem

En ny rapport visar att bruket av anabola steroider och andra dopningspreparat är mer än dubbelt så vanligt i Norrköping som i Linköping.

Ny studie. Den genomförda studien visar att stödet för träningsanläggningarnas antidopningsarbete är stort. Hela 88 procent svarade att de kan tänka sig att skriva på ett avtal om avstängning vid påkommet bruk av otillåtna preparat.

Ny studie. Den genomförda studien visar att stödet för träningsanläggningarnas antidopningsarbete är stort. Hela 88 procent svarade att de kan tänka sig att skriva på ett avtal om avstängning vid påkommet bruk av otillåtna preparat.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-03-19 08:00

I en enkätundersökning har 590 personer som mer eller mindre regelbundet tränar på gym svarat på frågor om sina träningsvanor, bruk av kosttillskott, dopning och narkotika. Undersökningen genomfördes under hösten 2014 på 20 träningsanläggningar i Norrköping, Linköping och Motala som ingår i projektet ”100% ren hårdträning”. Ett projekt som för Östergötlands del startades av länsstyrelsen, Östergötland idrottsförbund och Polismyndigheten 2011. Detta är ett led i att nå det folkhälsopolitiska målet om ett samhälle fritt från dopning.

Enligt den nyligen släppta rapport där resultatet av enkätundersökningen presenteras finns idag inga säkra siffror på dopningsmissbrukets utbredning. Kunskapen om preparatens effekter menar man också är otillräcklig. Att dopningspreparat kan orsaka allvarliga fysiska, psykiska och sociala konsekvenser för individen, omgivningen och samhället i stort vet man dock.

Syftet med studien som är en uppföljning på en tidigare utförd baslinjemätning är att kartlägga användning och attityder till dopningspreparat samt att ge en bild av utvecklingen i länet sedan projektets start. I den uppföljande enkätundersökningen som genomfördes under hösten 2014 deltog 590 gymtränande personer. Nio av dem svarade att de någon gång använt dopningsmedel.

De främsta anledningarna som angavs till det var att få en snyggare kropp, få större muskler och för att bli starkare. 69 personer uppgav att de någon gång blivit erbjudna att prova eller köpa dopningspreparat. 54 stycken uppgav att de säkert vet någon som använder dopningspreparat. 82 stycken uppgav att de någon gång använt narkotika utan läkares inrådan. I den gruppen ingick åtta av de som svarat att de använt dopningsmedel.

Antalet beslag av dopningspreparat har mer än fördubblats på ett år. Under perioden 1 januari till 30 juni 2014 gjorde Tullverket 502 beslag av dopningspreparat. Under samma period året innan gjordes 194 beslag. Även kosttillskottsförsäljningen ökar, vilket enligt rapporten kan locka till sig oseriösa aktörer. Därför menar man att det är angeläget att nå ut till de gymtränande med information om kosttillskott från säkra och trovärdiga källor.

I jämförelse med Linköping uppgav mer än dubbelt så stor andel av de svarande i Norrköping att de använt anabola androgena steroider, tillväxthormon eller annat dopningspreparat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om