Norrköpings politiker sämst på att lyssna
Norrköpings politiker är sämst på att lyssna på sina medborgare. I varje fall enligt en enkät, som tidningen Dagens Samhälle låtit göra. Bara knappt 15 procent av medborgarna tycker att politikerna lyssnar.
"Folk måste få direkt inflytande", säger Mattias Ottosson.
Foto:
Det visar sig då att Emmaboda, Fagersta, Katrineholm och Skurup hamnar högst på listan. I Emmaboda är det ca 55 procent av de svarande, som anser att politikerna lyssnar.
I intervjuer med kommunpolitiker från Emmaboda pekar dessa på den goda ekonomin, det öppna klimatet, många arenor för samtal. "Vi slåss inte med varandra bara för att slåss", som någon säger.
Linköping hamnar på 16:e plats på listan. Där anser över 20 procent, att deras kommunpolitiker lyssnar på dem.
Men Norrköping hamnar således allra sist av de 27 kommunerna, med Gävle och Västerås, Botkyrka och Örebro omedelbart framför sig.
Både oppositionsrådet Jörgen Rundgren och kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson tror, att turerna kring Vrinnevisjukhuset spelat in. Här får kommunpolitikerna får klä skott för att inte landstingspolitikerna lyssnat.
Skolor och gupp
Men Rundgren pekar också på sådant som att demokratifrågorna främst kommit att drivas av tjänstemän, hur socialdemokraterna gått emot starka lokala opinioner i samband med nedläggningen av skolor. Och så, än en gång, guppen.
- Där var det som att kommunen bara hade bestämt sig. Men när man sedan började lyssna lite, då visade det ju sig att guppen kunde utformas på bättre sätt än man gjort. Det skalar aldrig att lyssna på folk, säger Rundgren.
Mattias Ottosson tar undersökningen som en "riktig väckarklocka".
- Den visar att Norrköpingsborna inte känner, att de har makt över sin vardag. Egenmakten fungerar inte. Vi socialdemokrater har byggt upp ett samhälle, där folk blivit mer redo att ta ansvar. Men vi har själva inte varit beredda på det samhälle, som vi har skapat.
Träffa folk
Han säger att politikerna måste ut och träffa människor i högre utsträckning än vad som sker idag:
- Det handlar om att få direkt inflytande. Som förälder med barn i förskolan, som anhörig med mamma på äldreboendet. Där tror jag vi harnyckelfrågorna, säger Mattias Ottosson.
Det här redovisade utgör bara en del av den större undersökning som den gemensamma demokrati- och självstyrelseenheten på Kommunförbundet och Landstingsförbundet nu håller på med. Rapporten ska publiceras i sin helhet i slutet av månaden.
Av en annan sammanställning från Dagens samhälle framgår att Norrköping ligger på 37:e plats bland de 290 svenska kommunerna när det gäller arvode till kommunstyrelsens ordförande.
Mattias Ottosson har 46.970 kr i månaden, medan kollegan i Linköping Lena Micko ligger tre pinnhål före på 34:e plats, med 47.400 i månaden. Hon har, framgår det vidare, fått en 3,5 procentig höjning i år - medan Ottossons arvode legat still.
Stig Andersson, Finspång ligger här på 120:e plats med 39.151 kr i månaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!