De senaste åren har matavfallet från Norrköping transporterats över 20 mil för att bli biogas och biogödsel i Uppsala.
Från och med i höst kortas transportsträckan ner betydligt. Nodra har skrivit ett treårigt avtal med Tekniska verken i Linköping som börjar gälla den 1 september.
– Uppsala var billigare vid förra upphandlingen, men dessförinnan var det Linköping som hade det här avtalet. Det är en återgång till hur det var vid föregående avtalsperiod för två och ett halvt år sedan. Det växlar från upphandling till upphandling vem som lägger det bästa priset, säger Anders Karlsson, affärsområdeschef för avfall på Nodra.
Totalt handlar det om cirka 6 100 ton avfall per år – från både hushåll och verksamheter – som ska tas omhand i Linköping fram till den 31 augusti 2024, med möjlighet till ett års förlängning.
Vad kostar avtalet?
– På årsbasis är det en affär i miljonklassen, men exakta priser kan jag inte ge dig eftersom Tekniska verken har begärt sekretess i den delen.
Precis som i Uppsala kommer matavfallet att omvandlas till biogas och biogödsel i Linköping.
– Biogasen används som fordonsbränsle i båda fallen.
En skillnad är att biogasen som produceras av Norrköpingsbornas matavfall nu kommer att säljas i regionen. Samma sak gäller för biogödslet.
– Tekniska verken är en regional spelare. De levererar sin biogas till tankställen i regionen. En del säljs i Norrköping, en del säljs på andra platser i regionen, säger Anders Karlsson som ser flera fördelar med det nya avtalet.
– Dels får vi lokal eller regional nytta av både gasen och gödslet, men det blir också väsentligt kortare transporter, vilket är en positiv förändring för miljön.
När det gäller insamlingen av matavfallet kommer hushållen inte att märka någon skillnad med det nya avtalet.
– Mot kund sker det ingen förändring, utan det är vart vi kör det insamlade avfallet som ändrar sig.
Även för andra typer av avfall har det gjorts en ny upphandling.
– Vi skrev nya avtal för restavfallet i mitten av maj. Det var Eon som vann upphandlingen som vi nyss har avslutat. De vann upphandlingen för samtliga fraktioner som ska energiåtervinnas – restavfall, ris, tryckimpregnerat virke och den brännbara fraktionen på returpunkterna.
Avfallet som Eon tar hand om förbränns på Händelöverket utanför Norrköping, där el och fjärrvärme produceras.