Norrköpings man i maktens centrum
STRASBOURGAllas blickar föll på Göran Färm under Europaparlamentets sista plenarsession i veckan. Han var utsedd till huvudrapportör i EU: s budget på ofattbara 100 miljarder euro som antogs av parlamentet i torsdags.Folkbladet har träffat Norrköpingspolitikern och parlamentarikern Göran Färm i Strasbourg.
På sjunde våningen har Göran Färm sitt rum, som han delar med sin politiske sekreterare Alexander Wallentin. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Under plenarsammanträdena i Europaparlamentet i Strasbourg bor Göran Färm från Norrköping i en etta på Quai Mullenheim 25. Den hyrs ut möblerad med ett par tunga franska byråer och en spegel med maffig guldram. Men lyan är numera också inredd svenskt, med några hyllor och en bäddsoffa från Ikea. Det stora svenska varuhuset finns även i Strasbourg.
Bostaden ligger vid floden LIll, på fem minuters gångavstånd till Europaparlamentet, en jättelik labyrint i stål, granit och glas, invigd 1999. De långa korridorerna är helt folktomma utom under de fyra dagar i månaden då det pågår plenarsession. Resten av tiden veckopendlar ledamöterna till arbete i olika utskott i Bryssel.
<b>Freden är viktigast</b>
En återkommande begäran från många ledamöter är att parlamentet ska hålla sig i Bryssel, men ett sådant beslut skulle kräva enighet bland alla medlemsländer och Frankrike bromsar. Att parlamentet ligger i Strasbourg har ett symboliskt värde eftersom Frankrike och Tyskland ständigt slagits om området.
För Göran Färm är just EU:s roll för att hålla fred i Europa det viktigaste argumentet för unionen.
- Historiskt sett har det varit krig i Europa med ungefär trettio års mellanrum, men nu har vi haft fred i 50 år. För oss i Sverige kan det kännas avlägset med krig, men för dem vars farsa, morsa, farfar eller farmor upplevt det är det nog annorlunda.
- Behöver vi inga fler krigskyrkogårdar är det ett avgörande framsteg.
Norrköpings tidigare kommunalråd Göran Färm stod i fokus under Europaparlamentets sista plenarsession för i år. Han var utsedd till huvudrapportör i EU:s budget på cirka 100 miljarder euro, en närmast ogreppbar summa.
<b>Överöstes med beröm</b>
I år var första gången som det inte var nödvändigt att ha ett budgetutskottsmöte den sista sammanträdesveckan för att enas i sista stund. Under tisdagens budgetdebatt överöstes Göran Färm och medrapportören Per Stenmarck med beröm från de andra parlamentarikerna.
- Föredragningen har fungerat väl, budgeten avspeglar en ytterst god vilja. De har lagt ned ett hårt jobb som vi alla är stolta över, sade Terence Wynn, ordförande i budgetutskottet och sitter i den socialdemokratiska partigruppen.
"En remarkabel arbetsinsats" ansåg en parlamentsledamot. Juan Andrés Narjano Escobar talade om "en framgång för parlamentet". "Sällan har en uppgörelse mellan EU: s instanser skett så fredligt", sa någon annan.
- Det tillhör seden att man börjar med att tacka, men man kan ändå säga att det fungerade ovanligt väl. Men det är inte bara min och Stenmarcks förtjänst, utan även för att det danska ordförandeskapet varit så konstruktivt, säger Göran Färm blygsamt.
Om en parlamentariker lyckas bra som rapportör brukar det leda till fler och tyngre uppdrag. För Göran Färms del skulle en aktiv roll i utvidgningsarbetet ligga nära till hands eftersom han inom budgetutskottet haft balkanfrågor som eget ansvarsområde.
- Jag räknar inte med att ta på mig uppdrag för parlamentet i vår. Jag har redan varskott mina kollegor om att jag kommer att ägna mer tid åt hemmaplan nästa vår.
Göran ingår i den grupp som ska arbeta med socialdemokraternas kampanj för ett svensktdeltagande i den gemensamma europeiska valutan euro. Dessutom innebär budgetansvaret en del arbete på våren eftersom tillägg och ändringsbeslut faller på hans ansvar. Sedan är det dags att satsa parlamentsvalet 2004.
- Jag ställer upp för en ny mandatperiod, men det avgör förstås partiet. Jag vill gärna vara kvar. Just nu känns det väldigt bra, säger han.
<b>En av 626 parlamentariker</b>
Göran Färm är en av 626 parlamentariker. Han tycker att möjligheterna att påverka är större i Europaparlamentet än i den svenska riksdagen.
- I riksdagen röstar alla sossar med regeringen och oppositionen mot regeringen. Man kan förutsäga mycket med den svenska blockpolitiken. Men den finns inte här, utan det kan bildas många olika majoriteter.Det finns ett större utrymme att påverka att förhandla. Rapportörskapet är en modell som gör att man får stort personligt ansvar.
Som exempel på vad han lyckats uppnå som parlamentariker nämner han insatsen för små företag och deras samarbete.
- Vi ska ge dessa företag chans till utbyte med företag i grannländer. Det rör inte minst svenskaföretag som har mycket kontakt med Ryssland, säger han.
Men han tycker att parlamentets roll bör stärkas inom olika områden. I framtidskonventet (ett sorts konferens som förbereder EU:s framtid) har de svenska socialdemokraterna krävt att det i all lagstiftning ska råda medbeslutande. Det betyder att Europaparlamentet och ministerrådet står på jämställd fot vid antagandet av gemenskapens lagar.
- Ministerrådet består inte av folkvalda och effekten blir då att i t ex jordbruksfrågor, som är så viktiga för EU, beslutar en minister som inte är folkvald, utan handplockad av statsministern. Det är inte tillräckligt demokratiskt, slår Göran Färm fast.
Med utvidgningen växer EU från 15 länder till 25 länder. Och kritiker menar att EU-donnan blir tyngre att dansa med. Att det kommer ta evigheter att nå enighet kring nya EU-regler och att miljöpolitiken kommer att försämras.
- Visst blir det mer komplicerat och jag tror att man under några år får man ta det lite lugnt, annars kommer de nya länderna inte att orka med. Men det är viktigare att de nya länderna kommer ifatt, än att fortsätta flytta fram positionerna. Men det spelar ingen roll hur bra regler vi har om de inte följs.
<b>Lika jobb - olika lön</b>
Europaparlamentariker har hittills avlönats av sina hemländer och får lika mycket i lön som ledamöterna i parlamentet på hemmaplan, för de svenska parlamentarikerna är det alltså omkring 40.000 kr. Det här systemet betyder att en parlamentariker kan tjäna tre gånger så mycket som en som gör samma jobb.
- Principen att alla parlamentariker ska ha lika lön är vettig. Men förslaget att det ska vara EU-skatt på den tycker jag blir orimligt, för vi bor ju fortfarande i olika länder. Jag har mina ungar i skolan i Norrköping och då ska väl jag betala lika mycket skatt som alla andra som har det.
- Att de länder som begär får lägga nationell skatt på EU-skatten är ett absolut villkor från min partigrupp, annars går vi inte med på det här. Det har vi nu fått okej på, även om det beslutet ännu inte formellt är taget.
- Det andra villkoret som vi ställt är att v i vill få bort våra knasiga reseersättningar. Idag får vi en klumpsumma oavsett vad biljetten kostar. Vårt krav är att man ska få ersättning för vad man faktiskt gett för biljetterna. Det känns som att det börjar bli enighet om att det måste bort.
<b>"EU måste bli mer närvarande"</b>
I Sverige och i andra länder finns en stark EU-kritik. Göran Färm anser att det bästa sättet att bäst få medborgarnas förtroende är att EU når resultat, förenkla EU:s regler och flytta fram positionerna. Han tror också att EU-utvidgningen kan stärka kampen mot brottslighet och att det kan ge en positiv efekt för opinionen.
- EU måste bli mer närvarande i svensk politik och det måste bli tydligare vad EU innebär för oss.
- Det kommer att bli mycket EU-frågor framöver i Sverige. Nu ska alla kandidatländer ska ha folkomröstningar och snart ska vi rösta om EMU. Fördelar och nackdelar kommer att diskuteras i skolor, studiecirklar och i media. Och i slutet av 2003 börjar uppladdningen för parlamentsvalet 2004, det första någonsin med före detta sovjetstater från Östeuropa med. Det är dags för alla att ge sig i kast med EU-frågorna.
? Europaparlamentet
I dag har parlamentet 626 ledamöter från 15 länder, men det kommer att stiga till betydligt fler mandat när de nya länderna anslutit sig. De väljs på fem år enligt de olika ländernas valsystem. I Sverige väljs de alltså genom att de politiska partierna sätter upp en lista över kandidater i den ordning de vill se dem valda. Europaparlamentet har med varje fördrag anförtrotts allt större befogenheter. I synnerhet Maastrichtfördraget från 1992 och Amsterdamfördraget från 1997, har successivt omformat parlamentet från en rådgivande till en lagstiftande församling som har rättigheter som är jämförbara med de som de nationella parlamenten har. De flesta EU-lagar beslutas i dag av Europaparlamentet tillsammans med ministerrådet
? Kommissionen
20 kommissionärer, ofta ministrar eller politiska personligheter i sina hemländer, nomineras av medlemsländerna en från varje land och en extra från Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Europaparlamentet har sedan rätt att godkänna eller förkasta den nya kommissionen i sin helhet. Detta görs efter att parlamentet hört varje politiker i en lång utfrågning. Kommissionärerna tillsätts på fem år i taget.
? Ministerrådet
EU:s ministrar från medlemsländerna. Har lagstiftande befogenheter.
? Europeiska rådet
Medlemsländernas stats- och regeringschefer och utrikesministrar samt kommissionens ordförande. Anger de allmänna riktlinjerna för EU.