Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpings kommun tappar i årlig miljöranking

Norrköpings kommun sjunker från plats 32 till 48 när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar sin årliga granskning av kommunernas miljöarbete. "En orsak kan vara att vi saknar koldioxidbudget", säger Karin Faxér, miljöstrateg på kommunen.

Norrköpings kommun har som mål att ha 100 procent förnybara energislag och drivmedel till 2030.

Norrköpings kommun har som mål att ha 100 procent förnybara energislag och drivmedel till 2030.

Foto: Ellinor Harrysson

Norrköping2021-05-11 15:00

– Det är i en hårdnande konkurrens som Norrköping har sjunkit i vår miljörankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i en kommentar.

Granskningen baseras dels på en enkät som genomfördes i början av året, dels på data från flera offentliga källor om kommunernas arbete. Bland annat ingår SCB:s statistik över skyddade naturområden, beräkningar av hushållsavfall från Avfall Sverige och Håll Sverige Rents kommunalindex. Norrköping fick 30,51 poäng av 53 möjliga. Bästa miljökommun är Malmö, följt av Helsingborg och Karlstad.

Karin Faxér har inte tagit del av resultatet när vi når henne, men hon säger att en kommun lätt kan hoppa upp och ner i rankingen då frågorna i enkäten byts ut år från år.

– Det kommer nya området så det beror mycket på vilken fas man är i kommunen. Det kan vara så att man inte har jobbat med den frågan som tas upp och då får man inga poäng. Så det varierar naturligtvis.

Ett skäl hon kan se till tappet i rankingen i år är att kommunen saknar koldioxidbudget.

– Där fick vi noll poäng, säger hon.

Varför har ni inte det?

– Det är ett politiskt ställningstagande. Vi har saknat klimatmål men vi har en energiplan som är väldigt ambitiös. I den står att vi ska ha 100 procent förnybara energislag och drivmedel till 2030, och att vi ska energieffektivisera med minst 30 procent till 2030.

– Eftersom vi inte har haft något klimatmål och mätt våra koldioxidutsläpp så är det också svårare att göra en koldioxidbudget. 

Förvaltningen har nu i uppdrag att ta fram en färdplan för ett fossilfritt Norrköping, och i det arbetet har det också gjorts en klimatkartläggning. I färdplanen ska både nuläget ska beskrivas och förslag på åtgärder läggas fram. 

– Sen får politiken prioritera vad som ska göras, säger Karin Faxér. 

Om Norrköping bättrar på resultatet till nästa år kan hon inte säga, men hon är försiktigt positiv. 

– Med det arbete vi gör nu med de globala målen och att vi mer strukturerar upp vårt hållbarhetsarbete, och genom att vi jobbar med färdplanen så tror jag absolut att det kommer hända mycket positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!