Norrköpings hygien är i trygga händer
NORRKÖPING. Som Norrköpingsbo kan du vara trygg när du äter ute i sommar. Staden är, med sitt egna laboratorium, ett föredöme för andra kommuner i landet. Dessutom ska en ny EU-regel ställa högre krav på företagarna.
Leif Nilsson på Miljö- och hälsokontoret gör en provtagning på hårdglass. Foto: Björn Persson
Foto:
Han och kollegan Leif Nilsson ska göra en provtagning på glass på en uteservering i Norrköping.
Testar rengöring
Fast egentligen är det inte glassen i sig som de i första hand testar utan rengöringen runt omkring. Den största fällan är vattnet som glass skoporna förvaras i.
- Det är en myt att vattnet ska vara varmt. Det är mellan 20-45 grader som bakterierna frodas som mest. Det viktigaste är att byta skopa eller vattnet som skopan ligger i ofta, säger Leif Nilsson.
Separera viktigt
Andra viktiga faktorer är personhygien. Förutom rena händer så får inte en personal som diskar ena stunden servera glass i nästa. Dessutom är det viktigt att separera råvaror och kylvaror åt samt att personalen ska ha en egen toalett.
- Risken är annars att en gäst som har salmonella smittar personalen som i sin tur sprider bakterierna vidare, säger Axel Bark
Eget laboratorium
Efter en tid i Göteborg började Axel Bark att arbeta i Norrköping och är väldigt nöjd med vad han har sett av staden.
- Det ser mycket bättre ut här. Norrköping har eget laboratorium vilket är väldigt bra. I Göteborg kunde proverna ibland skickas till Umeå. Då kan det lätt bli fel och det tar lång tid att få svar, säger Axel Bark.
Ny EU-standard
Den här sommaren kan dessutom Norrköpingsborna njuta lite extra av sin glass både hemma och i övriga Europa.
En ny EU-regel ska göra att varje land ska hålla samma standard för att underlätta konkurrensen med import och export.
För Sverige innebär det att om en verksamhet byter ägare måste lokalen genomgå en ny prövning till skillnad från tidigare, då lokalen bara behövde godkännas en gång.
Smittan spåras
Dessutom ska varje företag dokumentera verksamheten och göra ett egenkontroll program. I fall en gäst blir sjuk ska man kunna spåra varje led i processen för att hitta orsaken.
Dessutom ställs det krav på att företagen ska kunna visa upp att de har kunskap om hygien. Om ett företag underkänns efter inspektionen måste de själva bekosta en ny som görs av miljöinspektörer.
- Det ser mycket bättre ut idag. Som gäst ska man känna sig trygg, säger Leif Nilsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!