Norrköpings historia - Folkbladets historia
Mordet på Olof Palme, Getåolyckan och mindre nyheter som rivningen av Norrköpings innerstad. Alla finns de med på utställningen "Folkbladet - 100 år i Norrköping" på Stadsmuseet. - Tanken har delvis varit att visa Norrköpings historia genom Folkbladets tidningssidor, säger Anne Wastesson Jonsson, intendent på Stadsmuseet.
Stig Sundström känner igen sig i redaktionsmiljön från 1940-talet. Det var då han började på Folkbladet.
Foto:
Stora vepor med tidningssidor hänger från taket. Här finns förstasidan från mordet på Olof Palme och mer vardagliga nyhetssidor, som invigningen av biografen Grand.
- Det har varit svårt att välja ut nyheterna, säger Anne Wastesson Jonsson. Vi ville få med både den lokala förankringen och rikshändelserna. Dessutom var det viktigt att få en balans mellan tidningshistoria och lokal historia.
Citybiografen
Till nästan alla tidningssidor har man ställt upp tidstypiska föremål. Till exempel neonskylten från Citybiografen och bandspelarens föregångare, fonografen.
Det finns också en väldigt vacker klänning från 1900-talets början. En sådan som Folkbladets första kvinnliga journalist, Helene Ugland-Andersson, hade på sig när hon skrev sina reportage. Hon började på tidningen 1906 och införde samma år en kvinnospalt, där hon framförde radikala åsikter. På den tiden var det ovanligt med kvinnliga reportrar, men Folkbladet var en föregångare även där.
"Grabbig stämning"
Fast hur det egentligen var ställt med jämställdheten på tidningen kan man kanske fråga sig när man läser ett citat från Folkbladets första fotograf Sture Ryman i en av utställningens texter. "På 1950-talet var tjejerna bra om dom var söta eller simmade bra eller blev mördade. Då var dom populära på tidningen. Det var en jävla grabbig stämning".
Folkbladets förre VD och chefredaktör Janne Berglund har tillsammans med Stadsmuseets Anette Kindahl och Anne Wastesson Jonsson förberett utställningen under flera månader.
- Vi har försökt hitta lite ovanliga glimtar och vi har också försökt lyfta fram personer som kanske inte är så kända, säger Janne Berglund. Till exempel Helene Ugland-Andersson. Och Göte som är 87 år och som har läst tidningen varje dag sedan 1928. Vi har också hittat en av bebisarna som var med på en av de första bebissidorna.
1974 publicerades de första bebissidorna i Folkbladet, som var först i länet med bilder på nyfödda.
I går fick Folkbladets mångårige medarbetare Stig Sundström en förhandstitt på utställningen. Han började på tidningen 1940 och jobbade kvar fram till pensioneringen 1989.
- Jag var den sista journalisten på tidningen som skrev på maskin, berättar han. Datorn kom 1985, men jag behövde aldrig lära mig skriva på den eftersom jag snart skulle gå i pension. Datoriseringen var annars den största förändringen under min tid på tidningen.
På söndag invigs utställningen klockan 14 av Lars Stjernkvist, som själv jobbat på Folkbladet som ledarskribent. Söndagen den 6 februari kommer Sture Ryman och berättar om sitt långa yrkesliv som fotograf och journalist. Och torsdagen den 7 april samtalar Göran Rosenberg om journalistiken då och nu.
Utställningen "Folkbladet - 100 år i Norrköping" pågår fram till den 17 april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!