Norrköpings farligaste platser
Här är risken störst för att bli rånad eller nedslagen av en okänd gärningsman.Folkbladet har kartlagt adresserna som är vanligast förekommande i polisanmälningar om personrån och misshandel.
Ta inte vägen genom Strömsparken om du är ensam på väg hem från krogen mitt i natten. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se
Foto:
Folkbladets kartläggning av anmälningarna visar att ett antal platser är absolut vanligast förekommande.
Området kring stadens populära nattklubbar Otten och Palace.
Drottninggatan i allmänhet och området kring Repslagaregatan och Hörsalsparken i synnerhet.
Strömsparken och den intilliggande parkeringen på Gamla Rådstugugatan.
Ofta på väg hem
- Det finns vissa nämnare som är gemensamma för majoriteten av de som har blivit misshandlade och rånade. Ofta har de vid brottstillfället varit på väg hem från krogen, de har gått ensamma och varit berusade, säger Kent Fernström, statistiker vid polisen i Östergötland, som har analyserat anmälningarna.
Hans analys visar också att de flesta är män mellan 15 och 25 år och att rånet eller misshandeln oftast sker nattetid under helgen.
- Unga män löper störst risk att drabbas, men inte heller kvinnorna är fredade. Till exempel är 15 procent kvinnor av de 342 personer som misshandlades, säger Kent Fernström.
Platserna där personrånen inträffar är inte lika koncentrerade som i misshandelsfallen.
- När det gäller rånen är gärningsmännen ofta unga män, mellan 15 och 19 år, som agerar i grupp. Våld eller hot om våld är mycket vanlig förekommande och de stjäl oftast plånböcker och mobiltelefoner, säger Kent Fernström.
Tillhyggen vanliga
Även när det gäller den grova misshandeln är ofta gärningsmännen flera.
- När det gäller det grova våldet börjar bråken ofta med att de inblandade blir osams inne på en krog och att de sedan gör upp utanför. Tillhyggen som knivar, påkar och knogjärn vanliga. Och relativt ofta måste offret föras akut till sjukhus med ambulans. Som tur är grips gärningsmännen i de fallen ofta redan på brottsplatsen eller i närheten, säger Kent Fernström.
<span class=Rub1>Därför åtalas och döms få av gärningsmännen
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Anmälningarna ökar - men få gärningsmän åtalas och döms.
- När offret och förövaren inte känner varandra är det otroligt svårt, säger Anne Asp, chef för polisens våldsrotel i Norrköping.</B>
I många fall är offret själv kraftigt berusad, misshandeln sker utomhus i mörker och vittnen saknas.
- Det gör att vi får en mycket svår uppgift. Ofta har målsäganden svårt att ge oss ett bra signalement på gärningsmännen eftersom de är fulla, chockade och allt går mycket fort i sådana här situationer. Det blir ofta en flytande beskrivning, säger Anne Asp.
- Dessutom är det många som inte polisanmäler att de blivit rånade eller misshandlade direkt utan väntar till morgonen efter. Då är vi nästan hopplöst efter.
Gå inte ensam
Polisens råd är att försöka undvika farliga situationer.
- Gå inte ensam hem på mörka gator eller genom oupplysta parker. Undvik konfrontationer med gäng, välj istället att gå en annan väg, och låt dig inte provoceras. Visst ska man kunna gå ut och dricka alkohol, men drick måttligt. Risken ökar ju mer berusad du är, säger Anne Asp.
- Och framför allt, om du blir attackerad, rånad eller misshandlad. Ring polisen direkt och gör en anmälan. Detsamma gäller om man ser någon som drabbas. Visst är det hedervärt om en person har civilkurage nog att ingripa, men de bör se till att polisen är på väg innan de går emellan.
<span class=Rub1>Mindre pengar till BRÅ
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Allt fler misshandlas på öppen gata. Samtidigt minskar kommunen anslagen till brottsförebyggande arbete.
- På tre år har vi tappat nästan 200 000 kronor. Nu får vi inte tappa mer, säger Håkan Karlsson, samordnare för Brottsförebyggande rådet i Norrköping.</B>
Flera projekt pågår för att göra Norrköping till en säkrare stad. Många drivs eller har uppmuntrats av BRÅ, Brottsförebyggande rådet, i Norrköping.
- Vi försöker att ständigt hitta nya vägar. Det handlar om allt från att få ungdomar i riskzonen att hitta andra intressen till att se till att det finns personal ute på nätterna, säger Håkan Carlsson.
- Genom Fritidcity håller vi också på att starta en motsvarighet till Lugna gatan i Stockholm. Vi utbildar ungdomar som genom att röra sig på stan, finnas på bussar och spårvagnar ska ha dämpande effekt.
Ekonomin oroar
Man utbildar också krogpersonal.
- Eftersom alkoholen är ett stort problem satsar vi på att få personalen att inte servera överförfriskade gäster. Vi har utbildat ett 100-tal och hoppas snart kunna se resultatet.
År 2003 hade BRÅ i Norrköping en budget på drygt 830 000 kronor, i år 639 000.
- Det är oroande. Fortsätter det så här kommer vi inte att kunna driva någon vettig verksamhet. Samtidigt är det svårt att vara kritisk eftersom det finns mycket annat som kräver resurser från kommunens budget, säger Håkan Carlsson.
<span class=rUB1>Fyra män gav sig på Glenn, 19
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Han slocknade efter första slagen - ändå fortsatte de fyra männen att slå och sparka.
Glenn Haag, 19, blev brutalt misshandlad efter en utekväll.
- Det känns bra att de åkte fast. Man ska inte kunna göra så här och komma undan.</B>
En kväll i januari förra året gick han tillsammans med sin flickvän och en kompis till henne till Otten i Norrköping.
Det var Glenn Haags 18-årsdag.
- Det var första gången jag var ute. Vi gick dit, dansade och hade kul. Vid stängningsdags var jag ganska berusad, men på bra humör. Det hade varit en kul kväll, säger han och fortsätter med ett snett leende samtidigt som han pekar ner mot minigolfbanan:
- Men det slutade inte lika kul. Det var här de slog ner mig.
Det började när de väntade på att få ut sina jackor inne på nattklubben. Ett gäng killar påstod att han hade förolämpat en av dem.
- När vi kom ut stod de och väntade. De började knuffa på mig och sedan fick jag ett par ordentliga slag i ansiktet. Det svartnade och jag ramlade ihop, säger Glenn Haag.
Blodet sprutade
Trots det fortsatte männen att slå och sparka.
- Jag var helt borta. Nästa minne är att jag låg i min flickväns knä. Då kom en av dem igen och slog mig över näsan. Blodet bara sprutade.
När polisen kom till platsen var männen försvunna. Ambulans förde Glenn Haag till akuten på Vrinnevisjukhuset. Dagen efter fick han åka till Linköping för att operera skiljeväggen i näsan som var sönderslagen.
Alla dömdes
- Först efter tre veckor började jag likna mig själv igen. Hela ansiktet var uppsvullet och ömt. Och jag har fortfarande svårt att andas genom näsan.
Tack vare att det fanns vittnen kunde gärningsmännen identifieras och åtalas. Alla fyra dömdes i tingsrätten. En 22-årig man fick det längsta straffet, sex månades fängelse. Han har nu överklagat till hovrätten.
Satte djupa spår
- Rättegången var tung, men jag skulle ändå göra om det. Jag är glad över att jag orkade och vågade se till att de åkte fast. Hade jag inte gjort det, kanske de skulle tro att de kunde fortsätta.
Efter misshandeln dröjde det länge innan Glenn Haag gick ut igen.
- Det tog mer än ett halvår och då var jag riktigt rädd. Jag tittade hela tiden över axeln och var livrädd för att möta dem igen. Men efter ett tag bestämde jag mig för att jag inte kan låta det här hindra mig från att leva. Så numera går jag ut, utan att vara rädd.
2004:69
2003: 64
2002: 97
Antal polisanmälda fall av misshandel:
2004: 321
2003: 298
2002: 268
Fotnot: Gäller anmälningar där misshandeln sker utomhus, där offret är äldre än 15 år och gärningsmannen är obekant.