Norrköpings-advokater utpekade som fifflare
NORRKÖPING- Vi har absolut inte fifflat med några pengar. Det säger Mikael Abrahamsson, en av två Norrköpingsadvokater, som tillsammans med ett tiotal andra advokater har pekats ut i Aftonbladet som fifflare. De ska ha försökt kräva ut mer pengar i ersättning än de hade rätt till, men fått avslag på detta.
Advokater har rätt till ersättning för den tid de lägger ner på sitt arbete. Ersättningen är i dag 1 206 kronor i timmen, inklusive moms.
De har också rätt till ersättning för olika utlägg, såsom hotell, taxi, flyg- och bilresor, och till ersättning för så kallad tidsspillan - det vill säga för tid som advokaten fått vänta utanför rättssalen eller som det har tagit att ta sig från en plats till en annan. All denna ersättning får de utan att behöva redovisa några kvitton.
<b>Sparar alla kvitton</b>
- Men vi sparar alla kvitton för vår egen bokföring. Det är bara att begära in dem om man skulle vilja se dem. Men det görs i princip aldrig, säger Mikael Abrahamsson.
Han är upprörd över att pekas ut som en fifflare. Likaså är hans bror. Totalt ska de ha nekats ersättningar så stora som 372 000 kronor respektive 244 036 kronor.
- Dessa belopp är inklusive moms för det första, säger Mikael Abrahamsson.
Han förklarar sedan vad beloppen handlar om. Vid ett och samma tillfälle fick han, brodern, och ytterligare några av advokaterna på listan, avslag på en begäran om förhöjd timtaxa. De arbetade alla med ett och samma stora ekonomiska brottsmål i Göteborg under 1999 till 2001.
Förhöjd timtaxa kan man få då en utredning varit väldigt komplicerad, pågått länge och krävt många timmars närvaro i rätten så att advokaten inte kunnat vara på sitt kontor.
- Vi fick ingen som helst anmärkning när det gällde antalet timmar vi ersattes för. Men domstolen fann att det inte fanns skäl nog till att vi skulle få förhöjd timtaxa, säger Mikael Abrahamsson.
<b>Kan uppskatta</b>
Johan Östling, domare vid tingsrätten i Norrköping, säger att advokaternas ersättningsanspråk granskas och godkänns av rätten. Antingen direkt vid rättegången eller i samband med att en dom kommer. Att det inte redovisas några kvitton tycker han inte gör så mycket.
- Vi kan uppskatta ganska bra hur mycket tid ett särskilt mål bör ta för advokaterna. Vi vet ju också vad det kostar att åka tåg eller vad en hotellnatt kostar, säger han.
- Ibland händer det att vi tycker att en advokat kanske har varit lite extra långsam med ett jobb och godkänner inte all timpenning som begärts, men det är inget som inträffar ofta, säger han.
Om det handlar om ersättningar över 50 000 kronor skickas en kopia av ersättningsbeslutet till Domstolsverket.
- Vi kan överklaga till Hovrätten om vi tycker att ersättningen varit felaktig, men det sker inte så ofta, säger juristen Anders Davidson, vid Domstolsverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!