Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping värst drabbat av "hedersrelaterat" våld

Överraskande många flickor har bett om hjälp och upplevt sig vara utsatta för hedersrelaterat våld. Det framgår av en rapport från länsstyrelsen. Och Norrköping är den ort i länet som haft mest sökande under 20 års ålder.

NORRKÖPING2004-02-17 06:00
- Siffrorna är mycket högre än vad vi trodde att de skulle vara. Det är förskräckande, säger Catharina Alpkvist, jämställdhetsexpert på länsstyrelsen.
I augusti fick länsstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera behovet av insatser för unga kvinnor som riskerar att utsättas för så kallat hedersrelaterat våld. Resultatet i Östergötland har överraskat genom att uppvisa mycket höga siffror.

Många invandrare
I Norrköping var det totalt 97 unga kvinnor från 2001 till och med 2003 som tagit kontakt med någon myndighet och uppgett sig vara utsatt för hedersrelaterat förtryck. Av dessa var det 91 stycken som var under 20 år. I Linköping var motsvarande siffra 69 av totalt 102 unga kvinnor upp till 25 år.
- Att det är så många unga kvinnor som kontaktat någon myndighet i Norrköping kan delvis bero på att Norrköping har tagit emot ett mycket högre antal invandrare men också att man arbetar mycket mot dessa grupper, förklarar Catharina Alpkvist och tror att problemet kommer att öka under några år innan det kommer att försvinna.
I Länsstyrelsens rapport presenteras flera åtgärdsprogram. Regeringen har avsatt 70 miljoner kronor för fortsatta insatser och Östergötland har ansökt om 2,5 miljoner av dessa.
- Vi förutsätter att vi får det eftersom vi i rapporten har visat att det finns ett stort behov. Det skulle vara ett väldigt stort svek mot dessa flickor att först visa på problemet och sedan vända dem ryggen, konstaterar Catharina Alpkvist.
Det handlar bland annat om utbildningsdagar för att öka kunskaperna inom skolor, socialförvaltningar, ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Det är början på ett länssamarbete som kallas Resursgruppen. Man har också sökt pengar till breddutbildning för politiker och tjänstemän och för att invandrarföreningar ska kunna söka pengar. Största delen, av de ansökta pengarna, kommer att gå till ett projekt som ska starta i Norrköping. Det är en uppsökande verksamhet där flickor som har behov av att få en starkare självkänsla ska kunna gå på studiecirklar.
- Det ärt ett särskilt kommunprojekt som riktar sig till att arbeta med stöd till flickor i Norrköping. Bland annat Juno Gyllander ska jobba med detta och som lokal ska man vara i Kvinnohuset, säger Catharina Alpkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!