I en ny rapport från Rädda Barnen framkommer att åklagarkammaren i Norrköping är sämst i Sverige på att handlägga våldsbrott mot barn i tid. Lagen säger att utredningar kring sådana brott ska utredas inom 90 dagar efter att det finns en skäligen misstänkt för brottet. Inom dessa 90 dagar ska även beslut om åtal fattas.
Enligt rapporten misslyckas landets åklagarkammare med att utreda inom tidsfristen i vart tredje fall, men sämst är Norrköping med 48 procent, en siffra som är hela 40 procent lägre än åklagarkammaren med högst andel utredda fall. Medelvärdet på genomströmningstiden, tiden från anmälan till åtalsbeslut, för misstänkta våldsbrott mot barn i Norrköping är 112 dagar.
– Skillnaden mellan det som står i lagen och den verklighet som brottsutsatta barn möter är helt enkelt för stor, säger rapportförfattarna Maria Schillaci och Karin Blomgren på Rädda Barnen.
Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping, anser att statistiken Rädda Barnen presenterar är missvisande.
– Jag ser det som positivt att rädda Barnen driver de här frågorna och har blåslampan på både rättsväsende och socialtjänst, säger han. Problemet med just den här statistiken är att man bara tittar på en parameter och missar helhetsbilden. Det viktigaste, vad som händer sedan, syns inte.
– Rikssnittet för våldsbrott mot barn som blir lagförda är 30 procent. Där ligger vi på 47 procent medan städer vars siffror ser bättre ut i Rädda Barnens rapport inte alls ligger lika bra till. Det finns inget direkt samband mellan kort tid och hög lagföring.
Med ett bredare perspektiv menar Torsten Angervåg att det skulle bli tydligt vad som egentligen ligger till grund för att Norrköpings genomströmningstid är längre än andra åklagarkammares.
I Norrköping finns specifika fall som enligt Torsten Angervåg har bidragit till att förlänga snittet. Fallet med den 52-årige man som nyligen dömdes till fängelse för att ha utnyttjat en flicka sexuellt under flera år är ett av dem.
– När man tittar på en sådan dom ser man en viss komplexitet. Det rör sig om väldigt många brottsmisstankar och är ett ärende som är viktigt att gå till botten med. Då måste det få ta tid.
De långa handläggningstiderna till trots upplever Angervåg att våldsutsatta barn i Norrköping får det stöd de behöver genom nära samarbete mellan polis och socialtjänst.
– Jag har inget dåligt samvete vad gäller det här. Tvärtom.