Det handlar om ett kontroversiellt besked när bygg- och miljöskyddsnämnden ger privata aktörer en möjlighet att bygga i Kolmården – av flera orsaker.
Dels kör nämnden över de utredande tjänstemännen och deras förslag och dels handlar det om en exploatering i känsliga delar av Kolmårdens skogar där bland annat Naturvårdsföreningen protesterat mot störningarna av djurlivet.
Men nämnden anser att vindkraftverkens miljöpåverkan är liten och mindre än många alternativa sätt att ge el till Norrköping.
– Vi har inte samma åsikt som tjänstemännen. Så är det ibland, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i nämnden och påminner om att alla utom Miljöpartiet och Sverigedemokraterna var eniga i beslutet.
Han utvecklar:
– Oavsett vilken energi vi har i Norrköping, kol, kärnkraft eller olja eller vad det nu är, kommer det att ha en miljöpåverkan. Det som är bra här är att det blir närproducerat, det är grön energi, den är förnyelsebar, den spyr inte ut föroreningar och det behövs inga stora transporter på vägar eller tåg och det skapar lokala arbetstillfällen.
Reidar Svedahl påpekar också att kommunen inte ska bygga vindkraft. Den har bara sagt ja till att någon annan kan få göra det.
– Vi sätter inga hinder för att ett bygge kan inledas, säger han.
Han är väl medveten om att kritiken förmodligen kommer att bli massiv.
– Det måste vara möjligt med egenproducerad grön el även i Norrköping. Det skulle vara osolidariskt att inte vara en del i denna process, så därför vill vi ta ansvar för att åtminstone en del av den el vi förbrukar kan vara lokalproducerad grön el.
Förslaget från det aktuella företaget, Ramströms Vind AB, handlar om sex vindkraftverk i ett område, som är cirka 1,5x2 kilometer till ytan, och ligger nordost om Kvarsebo, inte långt från Nävekvarn och kommungränsen till Nyköping. Det ska inte förväxlas med ett annat, vid Östkinds häradsallmänning nära Kvarsebo, där också samma företag vill bygga vindkraftverk men där kommunen skickat ärendet på återremiss.
Inte heller rör onsdagens beslut planerna som ett konsortium har för vindkraftsetablering vid Marviken på Vikbolandet.
– Där handlar det om 14-15 snurror och då har inte kommunen någon beslutanderätt, påpekar Reidar Svedahl.
När kan det första vindkraftverket stå klart i Kolmården?
– Det kommer dröja, min gissning är minst två-tre år. Först ska den demokratiska kvarnen mala, säkert med ett antal överklaganden i olika instanser. Sedan är det nog så att det just nu, med låga elpriser, helt enkelt inte går att räkna in investeringen på lång tid. Då är det inte lika intressant att köra på, menar Reidar Svedahl.