Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping riskerar att mista 250 tågpendlare

NORRKÖPING
Var fjärde tågpendlare i Linköping och Norrköping överväger att flytta eftersom villkoren för pendlare har försämrats. Det innebär att Norrköping riskerar att tappa minst 250 invånare.
- Resultatet är oerhört allvarligt, säger Björn Persson, näringslivsdirektör i Norrköping.

Norrköping2002-11-23 00:00
- Vår region blir mindre attraktiv. Det är inte bra, vi vill ju öka förutsättningarna för att arbetspendla mellan två av de största storstadsregionerna i landet, säger Björn Persson.
I andra områden nära Stockholm har pendlingsmöjligheterna med tåg förbättrats. Mälardalen har numera timmestrafik till huvudstaden från tidig morgon till sent på kvällen.
Men i Norrköping har situationen blivit sämre för pendlarna.
65 procent av pendlarna har fått ökad restid det senaste året. Av dessa har två av fem fått minst 20 minuter längre restid. Detta innebär att de negativa sidorna av pendlingen förstärkts: livskvaliteten försämras, restiden blir tröttande så att privatlivet och det sociala livet blir lidande.

<b>Struken X 2000-tur</b>
Undersökningen visar att den indragna X 2000-turen till Stockholm från Norrköping 07.05 är orsaken till de försämringen. Nio av tio pendlare vill ha den strukna turen återinsatt. X 2000-tåget har visserligen ersatts av ett intercitytåg till Stockholm. Det är framme samma tid, men pendlarna tvingas upp tjugo minuter tidigare på morgonen och får längre restid.
- Norrköping är välförsedd med dagavgångar. Men poängen i våra synpunkter är att det krävs bra pendlingstrafik morgon och kväll, säger Björn Persson.
Björn Persson är bosatt strax utanför Eskilstuna och åker varje dag till Norrköping med bil.
- Anledningen är att jag tjänar 40 minuter per dag med bil. När man tågpendlar har man ingen flexibilitet och det krävs i mitt jobb. Men de dryga två timmar jag kunde fått på tåg hade varit oerhört värdefull tid för att läsa material jag behöver sätta mig in i, säger han.

<b>Kommuner beställde</b>
Totalt har 305 pendlare från Linköping och Norrköping mot Stockholm intervjuats. Undersökningen är beställd av Norrköpings och Linköpings kommun. Bakrunden är att SJ:s tågtidtabell från augusti i år kom som en chock.
- Vi fick ilskna påringningar när det blev känt att SJ skulle dra ner antalet avgångar till Stockholm. Beslutet om tidtabellen var då redan taget, utan att vi blivit kontaktade och det väckte en del irritation, säger Björn Persson.

<b>Diskussioner med SJ</b>
Nu har kommunerna haft diskussioner med SJ. Hittills har man träffats två gångar för att reda ut situationen. För att pendlingstrafiken ska fungera bra krävs också att den anpassas till anslutningstrafiken med buss och spårvagn.
I och med nya tågtider har den fungerat sämre och pendlarnas tålamod frestas på med väntetider som förlänger restiden ytterligare. Dessutom har SJ tagit bort gratisparkeringen för tågresenärer som tar bilen till tåget.
- Den här utredningen ger oss ett bra underlag för konstruktiva diskussioner, säger Björn Persson. Vi ska nu förbättra våra kontakter med SJ.
Hans förhoppning är att frågan ska vara löst till den nya sommartidtabellen kommer i juni nästa år.
Sven Rydell, operativ chef, division fjärrtrafik SJ, kan dock inte lova att den omstridda X 2000-turen återkommer.
- Det är självklart att vi måste studera undersökningen, lyssna på kritiken och ta hänsyn till det som framförts. Vi måste naturligtvis också vidta åtgärder, men vilka är för tidigt att uttala sig om.
Orsaken till att SJ dragit in X 2000-avgången är att vagnparken behöver renoveras och därför måste vagnar plockas. För att man ska kunna göra det måste vagnar plockas ur trafik.
- Sträckan är kort och därför är den inte så lönsam. Ljuset i tunneln är de nya snabbregionaltåg som kommer om ett till två år, säger Björn Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om