Både Söderköping och Norrköping tappar placeringar under 2021 på den så kallade Solcellstoppen, alltså den ranking som baseras på statistik över hur många nätanslutna solcellsanläggningar som finns i kommunen.
Norrköping faller med tre placeringar och hamnar på plats 139. Söderköping hamnar på plats 84. Det är 18 placeringar sämre än förra året. Statistiken tas fram av intresseföreningen Svensk Solenergi och baseras på statistik över nätanslutna solcellsanläggningar från Energimyndigheten.
– Solenergi är världens snabbast växande kraftslag. I Sverige skulle det gå ännu snabbare om elnätsföretag, kommuner, länsstyrelser och projektutvecklare tillsammans kunde lokalisera bra platser även för lite större anläggningar, säger Anna Werner, vd för branschföreningen Svensk Solenergi.
Norrköping har nu 175 W installerad effekt solel per invånare, en ökning med 43 procent på ett år. Det finns 1312 anläggningar i Norrköping och 354 kom till under 2021. I Söderköping har man nu 222 W installerad effekt solel per invånare. Det är en ökning med 25 procent på ett år. Det finns 248 anläggningar i Söderköping. 53 till tillkom under 2021.
– Fler solcellsanläggningar i Norrköping och Söderköping gynnar hela Sverige. De som valt att investera i solceller minskar inte bara sina energikostnader, utan hjälper hela samhället att ställa om till förnybar elproduktion, säger Anna Werner.
Av installerad effekt i Norrköping finns 41 procent i anläggningar under 20 kW, 59 procent i anläggningar mellan 20 kW och 1 MW, samt 0 procent i anläggningar större än 1 MW. Av installerad effekt i Söderköping finns 66 procent i anläggningar under 20 kW, 34 procent i anläggningar mellan 20 kW och 1 MW, samt 0 procent i anläggningar större än 1 MW. Motsvarande siffror för landet är 50, 42 och 8 procent.
– Småhusägarnas egen solelproduktion är viktig och visar att svenska folket tror på kraftslaget. Men klimatomställningen kräver stora insatser snabbt och där är de största anläggningarna avgörande, säger Anna Werner.
Etta på Solcellstoppen 2021 var Skurup. Där hade kommunen högst installerad effekt per invånare, 1 190 W, medan rikssnittet ligger på 152 W. Det län som hade mest Installerad effekt per capita (watt per person) var Halland. Tvåa är Södermanlands län.