Linköpings universitet med Campus Norrköping blir det nya navet när nästan tre miljarder kronor satsas i forskning för att skapa ett hållbart samhälle. I juni 2022 ska plankontoret för det nya strategiska programmet "Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability" ("Wise") finnas på plats i Norrköping. Ett halvår senare räknar man med att forskningen ska vara igång.
– Det är 2,7 miljarder kronor som fördelas på tolv år och i projektet ingår förutom Linköping universitet även Uppsala, Stockholm, KTH, Chalmers och Lund. Det är den största satsningen på naturvetenskaplig forskning i Sverige någonsin. Och i Norrköping kommer plankontoret att ligga, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet. Han blir chef för det stora forskningsprogrammet.
Förenklat kan man säga att hela projektet handlar om forskning som ska leda till att mer material återvinns än vad som sker i dag. Använder man stora ord kan det sägas att forskningen ska rädda jorden. Magnus Berggren nämner plasten där bara 30 procent återvinns i dag.
– Målet måste vara att 100 procent återvinns, säger han.
Magnus Berggren betonar att mycket av forskningen kommer att ske ute på inblandade universitet. Innan allt körs igång ska också ett antal människor anställas. Det handlar bland annat om doktorander och forskare. Sammanlagt över 200 personer.
– Det är stort och man måste se på det hela med stor ödmjukhet. Men jag känner att det finns så mycket positivt som vi kan åstadkomma. Det är också bra timing. Många inser att samhället måste ställa om för att klotet ska överleva, säger han.
Bakom satsningen står stiftelsen Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och när nyheten om donationen blev känd förklarade stiftelsens ordförande Peter Wallenberg så här om varför satsningen görs:
– Det här är ett kraftfullt, konkret initiativ för en hållbarare värld. Att minska miljö- och klimatavtrycken från materialen vi använder i vår vardag och inom industrin är nödvändigt för att uppnå uppsatta klimat- och miljömål. Satsningen innebär att kunskap växer fram som bidrar till att målen i FN:s Agenda 2030 och Parisavtalet kan uppnås.
– När jag går i pension hoppas jag kunna säga att jag var med och skapade en värld som ställde om och räddade mänskligheten, säger Magnus Berggren.