– Konkret innebär det att Norrköpingsborna får färre alternativ att välja mellan och att kostnaderna för skattebetalarna sannolikt ökat onödigt mycket. Alla förlorar när politikerna tror att de själva gör allting bäst, säger Johan Gustafsson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Östergötland som tittat närmare på siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB.
Rapporten från Svensk Näringsliv visar att kommunerna i Östergötland köper in i genomsnitt 15,35 procent av verksamheten från andra aktörer. Men det skiljer mycket mellan länets kommuner.
Linköping, med Östergötlands starkaste ekonomi, toppar den här listan med nästan 22 procent av externa inköp av tjänster.
Norrköping har fortfarande en procentuell andel (14,40) som visserligen betyder att man är en av kommunerna som använder externa företag mest, men till skillnad mot grannstäderna har Norrköping minskat användandet av icke-kommunala entreprenörer på 2000-talet.
Medan övriga ökat andelen upphandlingar så har man i Norrköping backat med drygt 14 procent.
– Frågan om hur fördelningen mellan egen regi eller upphandling är politisk, därför är det lämpligare att eventuella kommentarer till rapporten lämnas av den politiska nivån, säger Björn Andrén, upphandlings- och inköpschef i Norrköpings kommun.
Åtvidaberg och Valdemarsvik är de kommuner i länet som ökat sina inköp allra mest. I Söderköping har inköpen ökat med drygt 85 procent medan de i Finspång bara har ökat med 18 procent.