Det är ett glädjebesked för kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) som för bara en vecka tvingades analysera raset på en ranking baserad på företagsklimatet – och där hamnade Norrköping som 189:a bland landets 290 kommuner.
Tidningen har räknat ut sin ranking med hjälp av fem underkategorier och 45 variabler, där kriterierna bland annat har varit huspriser, arbetslöshet, bredbandstillgång och sportanläggningar.
2013 placerade sig Norrköping som 162:a. 128 placeringar uppåt, alltså.
En typ av revansch med tanke på förra veckans företagsranking i alla fall, eller hur?
– Det tycker jag. Fokus är ju den enda ranking, såvitt jag vet, som tar hänyn till helheten. Som hur funkar det för företagen, för arbetssökande, för barnfamiljer, för äldre. På så sätt känns den här som den viktigaste rankingen. Jag har faktiskt tittat på den, och positivt är att vi i flera avseenden hamnade rätt högt på listan, och inte i någon del av rankingen har vi hamnat på nedre halvan. Om vi kan rätta till några saker som inte är bra så ska vi kunna avancera en del också.
Vad är det som bör rättas till då?
– Vår främsta utmaning är utbildningsnivån. Historiskt sett har vi en lägre nivå än många kommuner, därför har vi svårt att hitta arbetskraft i kommunen samtidigt som arbetslösa har svårt att hitta jobb. Det är något vi också jobbar hårt med att bli bättre på.
Vilken är din förklaring bakom lyftet?
– Att Norrköping är betydligt bättre än vad en del påstår. Tittar vi på utvecklingen vad det gäller bostäder, antalet nya jobb, inkomstnivåer, kultur- och idrottsutbud. Men vi är inte nöjda med 34:e plats.
Norrköping har fortfarande kommuner som Ystad, Växjö, Kungälv och Varberg framför sig...
– Men dom känner flåset...
Och lite sur är du för Linköping är 12:a.
– Absolut. Samtidigt är det bra att när det går för grannarna. Vi har också närmat oss Linköping, nästan knaprat in hela försprånget (Linköping rankades som 55:a 2013, vår anm), påminner Stjernkvist.
När "Peking" blir Sveriges bästa sportstad då lyfter vi igen?
– Ingen tvekan om det, och när fritids- och kulturutbudet som ju räknas med blir ännu bättre, så vi ger både Linköping och övriga i toppen en match, lovar kommunalrådet.
Ge oss tre goda skäl att flytta till Norrköping!
– Norrköpingsborna är skäl nummer ett. Vill man komma till en stad där det finns en öppenhet och förståelse för förändring då har man kommit rätt. För det andra; det otroliga utbudet på fritid och kultur. Vi är en stad där man får ta del av väldigt mycket. För det tredje; Norrköping är Sveriges vackraste stad. Det här mycket för att människor ska trivas och trivs människor skapas arbetstillfällen. Numer skapas jobben för att människor trivs, folk flyttar inte längre lika mycket enbart tack vare jobb.