Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping kan bli en storkommun

Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Söderköping kan bli en enda stor kommun i framtiden. I alla fall om kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist får bestämma. – Det går inte att behålla det inflytande kommunerna har idag om de inte blir större, säger han.

Lars Stjernkvist vill se Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Söderköping som en enda stor kommun.

Lars Stjernkvist vill se Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Söderköping som en enda stor kommun.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-05-31 05:05

Det är dags att diskutera färre och större kommuner i Sverige. Det anser kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist som tror att sammanslagningar av kommuner kan bli ett hett debattämne de närmsta åren.

– Jag tror att diskussionen om storregioner blev en återvändsgränd därför att den regionala nivån aldrig fått någon folklig förankring. Nu behövs en omstart för att vi ska kunna behålla vår välfärd, säger han.

"Tufft för de minsta"

Det lokala samhället har en oerhört stark folklig förankring, enligt Stjernkvist. Så stark att det kan bli ett problem om inget förändras.

– Många tycker att kommunerna ska ha en både viktigare och större roll. Och jag håller med, men det finns ett problem: många kommuner är för små för att klara det ansvar de har redan idag. Nu när vi får ännu mer ansvar blir det tufft för de minsta, säger Lars Stjernkvist.

Dagens Samhälle genomförde nyligen en enkätundersökning där landets kommunstyrelseordföranden fick tycka till om sammanslagningar. Det visade sig att en klar majoritet var för, endast 26 procent uppgav att de var emot. 63 procent trodde dessutom att det skulle bli verklighet de närmsta tio åren.

"Beroende"

Trots att Norrköping tillhör de större kommunerna var Lars Stjernkvist en av storkommunernas största förespråkare.

– Många kommuner har inte underlag att driva en gymnasieskola, att ha en statsarkitekt, eller olika specialistfunktioner. De har svårt att klara rekryteringen av politiker och personal. De blir helt beroende av andra kommuner för att klara de krav kommuninvånarna ställer och har rätt till. Då är det bättre att slå ihop. Annars finns risk för att vi får en väldigt ojämlik välfärd i landet, säger Lars Stjernkvist.

Både i Danmark och Finland har antalet kommuner minskat drastiskt de senaste åren. För sex år sedan minskade kommunantalet i Danmark från 271 till 98, och för sju år sedan i Finland från 431 till 320.

Läs mer i fredagens papperstidning

Fakta/ sammanslagning av kommuner

Inga kommuner i Sverige har slagits ihop sedan den stora reformen på 1970-talet som minskade antalet från omkring 1000 till 277 kommuner. Däremot har flera delningar gjorts. På flera platser där politikerna velat se en sammanslagning har kommuninvånarna röstat ner förslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om