Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping ingen arbetarstad längre

NORRKÖPING
Att Norrköping inte längre är någon riktig arbetarstad har vi väl för all del haft klart för oss.
Men att andelen sysselsatta inom tillverkningen numera till och med ligger under genomsnittet för riket, det är väl ändå något oväntat.

Norrköping2001-10-29 00:00
De senaste aktuella siffrorna är de Statistiska Centralbyrån lämnat för 1999.
Där framgår bland annat att av dagbefolkningen i Norrköping är 18,3 procent sysselsatta inom tillverkning och utvinning - mot 19,2 procent i riket som helhet.
Med dagbefolkning avses det antal personer som arbetar i området, inpendlingen alltså inräknad. Man får där med hela utbudet av arbetstillfällen.
Mellan 1985 och 1999 minskade antalet sysselsatta inom tillverkningen i Norrköping från 14.572 till 9.762, vilket är hela 33 procent. En tredjedel av arbetstillfällena inom produktionen försvann alltså. En del beroende på rena nedläggningar, annat på rationaliseringar.
När det gäller handel och kommunikation ligger Norrköping å andra sidan nu klart över rikssnittet - 21,9 procent mot 18,6 för riket.
Norrköping ligger över rikssnittet även för exempelvis vård och omsorg. Men däremot, som man kunde befara, lägre på utbildning och forskning.
En som gärna hänvisar till siffror som dessa, för att visa på vilken struktur Norrköping numera i verkligheten har, är näringslivsdirektör Björn Persson.
Han betonar att det naturligtvis är illa att tillverkningar försvunnit från Norrköping:
- Hade vi haft dem kvar så hade ju vår arbetsmarknad varit ännu bättre.
Men på annat sätt är siffrorna positiva, liksom då även den omstrukturering som de visar på:
- Norrköping har nu en mer differentierad näringslivsstruktur. Efter att tidigare till större delen ha stått på bara ett ben, industrisektorn, så har vi nu även andra näringsgrenar. Och det är intressant att servicesektorn är så stor.
- Med den här strukturen är vi inte längre lika sårbara i konjunktursvängningar, som ju nu dessutom tycks ske mer nyckfullt än tidigare.
Björn Persson tillägger att det krävs fler analyser för att klargöra, hurpass fördelaktig Norrköpings nya näringsslivsstruktur är.
- Då behöver vi till exempel titta på hur vi står oss i förhållande till andra orter i vår storlek.
- Men en högre andel service och tjänster är positiv för utvecklingen mot ett regionalt center tillsammans med Linköping.
- Det perspektivet, där båda kommunerna ingår, tror jag är mycket viktigt inför framtiden, säger näringslivsdirektören.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om