Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping i botten

Bara fyra kommuner satsade mindre per elev på sina gymnasier än Norrköping åren 2009-2011.Resultaten var inte så lysande. I genomsnittliga betygspoäng, mätt år 2012, hamnade Norrköping på 197:e plats bland de 290 kommunerna.Detta enligt färsk statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Utbildningsdirektör Tommy Fabricius noterar, att Norrköping har låga gymnasiekostnader.

Foto: Robert Svensson

Utbildningsdirektör Tommy Fabricius noterar, att Norrköping har låga gymnasiekostnader. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-10-31 07:02

Satsningen per elev redovisas utifrån "avvikelse från standardkostnad", enligt SKL den mest rättvisande jämförelsen. Standardkostnaden speglar den kostnad, som en kommun med hänsyn till sin struktur skulle ha om verksamheten bedrevs på en för alla kommuner genomsnittlig ambitions- och effektivitetsnivå. Standardkostnaden för varje kommun blir då, vad som skulle vara den genomsnittliga normalkostnaden.

Här avviker Norrköping såpass mycket, att man ligger 12 procent under standardkostnaden per elev i medelvärde för åren 2009-2011. Bara fyra kommuner ligger lägre: Göteborg, Eskilstuna, Härryda och Skara.

Inte tillfälligt

I förra årets redovisning låg Norrköping 11,1 procent under standardkostnaden. Det handlar alltså inte om någon tillfällighet.

SKL påpekar, att låga kostnader inte är något i sig bra. Det väsentliga är, att elevens måluppfyllelse – alltså resultaten – blir så god som möjligt.

Ifråga om resultaten hamnar Norrköping, med 13,6 som genomsnittlig betygspoäng år 2012, först på 197:e plats. Medan Linköping, med 14,2 poäng som snitt, återfinns på 51:e plats. Rikssnittet är här 14,0 poäng.

Kommuner som förbätttrat resultaten har arbetat med tydligt elevfokus, hela tiden med eleverna och deras behov för ögonen – bland annat genom schemaläggning och kompetensutveckling för personalen.

För grundläggande behörighet till universitet och högskola, utifrån slutbetygen 2012, kommer Norrköping på 189:e plats och Linköping på 89:e.

Bättre här

Bättre då med den andel, som inom tre år efter gymnasiet påbörjat studier på universitet eller högskola. Här kommer Norrköping på 62:a plats. Givetvis är det då en fördel med universitet inte bara på hemorten, utan även inom fyra mils avstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om