Satsningen per elev redovisas utifrån "avvikelse från standardkostnad", enligt SKL den mest rättvisande jämförelsen. Standardkostnaden speglar den kostnad, som en kommun med hänsyn till sin struktur skulle ha om verksamheten bedrevs på en för alla kommuner genomsnittlig ambitions- och effektivitetsnivå. Standardkostnaden för varje kommun blir då, vad som skulle vara den genomsnittliga normalkostnaden.
Här avviker Norrköping såpass mycket, att man ligger 12 procent under standardkostnaden per elev i medelvärde för åren 2009-2011. Bara fyra kommuner ligger lägre: Göteborg, Eskilstuna, Härryda och Skara.
Inte tillfälligtI förra årets redovisning låg Norrköping 11,1 procent under standardkostnaden. Det handlar alltså inte om någon tillfällighet.
SKL påpekar, att låga kostnader inte är något i sig bra. Det väsentliga är, att elevens måluppfyllelse – alltså resultaten – blir så god som möjligt.
Ifråga om resultaten hamnar Norrköping, med 13,6 som genomsnittlig betygspoäng år 2012, först på 197:e plats. Medan Linköping, med 14,2 poäng som snitt, återfinns på 51:e plats. Rikssnittet är här 14,0 poäng.
Kommuner som förbätttrat resultaten har arbetat med tydligt elevfokus, hela tiden med eleverna och deras behov för ögonen – bland annat genom schemaläggning och kompetensutveckling för personalen.
För grundläggande behörighet till universitet och högskola, utifrån slutbetygen 2012, kommer Norrköping på 189:e plats och Linköping på 89:e.
Bättre härBättre då med den andel, som inom tre år efter gymnasiet påbörjat studier på universitet eller högskola. Här kommer Norrköping på 62:a plats. Givetvis är det då en fördel med universitet inte bara på hemorten, utan även inom fyra mils avstånd.